Την αισιοδοξία του ότι η ροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) θα συνεχιστεί, καθώς τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς είναι τέτοια, που την καθιστούν ελκυστική, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΧΑ, Νικόλαος Πορφύρης, μιλώντας στο συνέδριο.

«Μακροπρόθεσμα, όταν οι [ξένοι] επενδυτές βλέπουν ότι η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς είναι στο ένα πέμπτο της ευρωπαϊκής, αυτό είναι μια ευκαιρία, που δεν θα αφήσουν να πάει χαμένη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ένας πρόσθετος λόγος, που οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν στην ελληνική αγορά, είναι γιατί το 2012 οι Έλληνες έδειξαν για πρώτη φορά, μετά από καιρό, εμπιστοσύνη στο ΧΑ.

«Προσφέρουμε όλα τα εχέγγυα σε έναν ξένο για να επενδύσει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Παράλληλα, είμαστε φθηνοί σε σχέση με άλλα χρηματιστήρια», είπε και συμπλήρωσε ότι η μεγάλη απομόχλευση που υπάρχει από το 2008 στον τραπεζικό κλάδο, η οποία αναμένεται να ενταθεί με τις προβλέψεις της συνθήκης «Βασιλεία ΙΙΙ», καθιστά τη χρηματιστηριακή επένδυση ακόμη πιο πρόσφορο τρόπο άντλησης κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον κ.Πορφύρη, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσω εισηγμένων επενδυτικών σχημάτων, αντλώντας έτσι κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις προοπτικές των εταιρειών τροφίμων-ποτών, σημείωσε ότι 19 εισηγμένες του ευρύτερου κλάδου έχουν το 23% της κεφαλαιοποίησης στην κύρια αγορά του ΧΑ και άλλες δύο το 7% στην ΕΝΑ. Μάλιστα, τα κεφάλαιά τους αποδίδουν, αφού εκτιμάται ότι στο σύνολο της χρήσης 2012 είχαν άνοδο, παρά την κρίση.