Στις ευκαιρίες, αλλά και τους κινδύνους, που δημιουρεγί για τις επιχειρήσεις η ραγδαία ανάπτυξη του κυβερνοχώρου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, μιλώντας σε ημερίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Στην Ελλάδα, τα προβλήματα έχουν υποτιμηθεί και χρειάζεται ενημέρωση και καθοδήγηση, ώστε, με φτηνές λύσεις, να οχυρωθούν ηλεκτρονικά και οι μικρομεσαίοι, επισήμανε.
«Η ασφάλεια στο διαδίκτυο αποτελεί ένα μείζον ζητούμενο στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Πρόκειται για ένα θέμα που οφείλει να μας απασχολήσει σοβαρά και να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και των αρμόδιων διωκτικών αρχών, μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των φορέων της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε ο κ. Μίχαλος.
«Ειδικά για την επιχειρηματικότητα, η ανάπτυξη του διαδικτύου δημιούργησε έναν ολόκληρο κόσμο νέων ευκαιριών και προκλήσεων. Άνοιξε το δρόμο για τη διάδοση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και πρακτικών, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έγινε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη καινοτομιών και την υλοποίηση επαναστατικών ιδεών. Έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να αξιοποιήσουν καλύτερα τους πόρους τους, να συγκεντρώσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα πληροφορίες, με στόχο την ανάπτυξή τους», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Ταυτόχρονα, όμως, το διαδίκτυο ευνόησε και την ανάδειξη νέων μορφών εγκληματικότητας, που στην περίπτωση της επιχειρηματικότητας αφορούν κυρίως την κατασκοπεία και την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών και αρχείων».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ σημείωσε ότι στην Ελλάδα, παρ’ όλο που τα περιστατικά αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος μέχρι τώρα παραγνωρίζεται. «Είναι ακόμη σχετικά λίγες οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη θωράκιση των δεδομένων τους και λαμβάνουν μέτρα για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληροφοριών που διακινούνται στο πλαίσιο της καθημερινής τους λειτουργίας. Κι αυτές είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ειδικά τμήματα και εξειδικευμένο προσωπικό διαχείρισης των ηλεκτρονικών τους συστημάτων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειονεκτούν και σε αυτό τον τομέα. Γιατί παρ’ όλο που επίσης κινδυνεύουν από την υποκλοπή δεδομένων, όπως τα πελατολόγια, οι προμηθευτές τους, ή οι πληροφορίες τιμολόγησης, συνήθως δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους για να οργανώσουν την προστασία τους», επισήμανε.
Λύσεις, όμως, υπάρχουν και είναι φθηνές. «Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες πολιτικές, πρακτικές και μεθοδολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν, ακόμα και από τις μικρότερες επιχειρήσεις, με σχετικά χαμηλό κόστος. Και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση και καθοδήγηση», τόνισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Μίχαλος χαιρέτισε ως «ιδιαίτερα θετικό το ότι ο αρμόδιος φορέας της Πολιτείας, πέρα από το να ασκεί διωκτικό έργο, αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη», τονίζοντας ότι «από την πλευρά μας, θα υπάρχει κάθε δυνατή στήριξη και συνεργασία, με στόχο την ενημέρωση των μελών μας».