Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα συρθεί σε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επισήμανε ο πρεσβευτής της στην Κίνα, Μάρκους Έντερερ, μία ημέρα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εντόπισε παράνομες επιδοτήσεις του Πεκίνου προς τους Κινέζους παραγωγούς χάλυβα.

Η Επιτροπή ερευνά 37 περιπτώσεις ντάμπινγκ και επιδοτήσεων εξαγωγών, 21 εκ των οποίων αφορούν τη Κίνα. Στο πλαίσιο της έρευνας τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να επιβάλλουν υψηλούς δασμούς σε βάρος των κινεζικών επιχειρήσεων χάλυβα, εξέλιξη η οποία προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Πάντως ο Έντερερ δήλωσε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» τα δημοσιεύματα περί έναρξης εμπορικού πόλεμου των δύο οικονομιών, που διμερώς κάνουν τον μεγαλύτερο όγκο εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως.

«Δεν θέλω αυτό να γίνει μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Πρώτα από όλα, χρειάζονται δύο για έναν πόλεμο, και μπορώ να δηλώσω ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα», τόνισε ο γερμανός διπλωμάτης σε μια συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Σεν Ντανγιάνγκ, χαρακτήρισε «παράλογη» την έρευνα της Επιτροπής για τις επιδοτήσεις.

«Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκε η Επιτροπή, βασισμένο σε κάποιες παράλογες έρευνες, θα πλήξει σοβαρά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο Σεν σε μια ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου.

Οι δασμοί της ΕΕ για την αντιστάθμιση της πρακτικής ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι συμβάλλουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό επηρεάζουν μόνο το 1% των κινεζικών εξαγωγών, είπε ο Έντερερ.

«Και η Κίνα από την πλευρά της διεξάγει έρευνες για τις εξαγωγές προϊόντων της ΕΕ προς την ίδια. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όσο αυτό γίνεται όπως ορίζουν οι κανόνες που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να «δραματοποιείται τόσο» το ζήτημα.

Οι συνεχιζόμενες έρευνες της Επιτροπής αφορούν καταγγελίες περί πρακτικών ντάμπινγκ κατά την οποία οι κινεζικές εταιρείες εξήγαγαν στην ΕΕ ηλιακούς συλλέκτες και σχετικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, ενώ για την ΕΕ η Κίνα είναι ο δεύτερος σε μέγεθος, μετά τις ΗΠΑ, εμπορικό εταίρος της.