Στη λογική του «το γοργόν και χάριν έχει» κινείται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία τέθηκε υπόψη και της τρόικας την προηγούμενη Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στόχος είναι τα ειδοποιητήρια προς το περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες να ξεκινήσουν να αποστέλλονται ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε στο δημόσιο ταμείο να εισρεύσουν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και άλλο ένα δισ. ευρώ μέχρι το 2011.

Τα προσδοκώμενα έσοδα

Όσον αφορά τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων, ανεβοκατέβαινε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί:

*Από το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο επαγγελματίας για την περαίωση κάθε χρήσης. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας με βιβλία β’ κατηγορίας θα καλείται να καταβάλει έως 500 ευρώ. Οι μικρομεσαίοι με βιβλία α’ κατηγορίας (περίπτερα) πρέπει να πληρώσουν κατ’ ελάχιστον έως 200-300 ευρώ ενώ για τα βιβλία γ’ κατηγορίας θα προβλέπεται ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ. Έως και τριπλάσια θα είναι τα ελάχιστα ποσά για τις επιχειρήσεις που θα έχουν συλληφθεί στο παρελθόν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

*Από τον αριθμό των υποθέσεων που θα ενταχθούν στην περαίωση. Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια (περίπου 450.000). Βέβαιο θεωρείται ότι η περαίωση θα αφορά και τον ΦΠΑ (αν και υπήρχαν εισηγήσεις να μείνει ανοιχτό ένα παράθυρο, έτσι ώστε να μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρείες που θα εντοπιστούν να έχουν υποπέσει σε βαριά αδικήματα φοροδιαφυγής που αφορούν τον ΦΠΑ).

*Από το πλαφόν που θα τεθεί στον κύκλο εργασιών. Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, στη ρύθμιση δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν εταιρείες με τζίρο άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις στο να μπει το πλαφόν ακόμη πιο ψηλά (π.χ. στα 15 εκατομμύρια ευρώ ή και να μην υπάρξει καθόλου πλαφόν) για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ενδιαφερομένων. Εκτός ρυθμίσεως, θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα όλες οι εισηγμένες εταιρείες. Επίσης, όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες περαιώσεις ή έχουν μπει στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, δε θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας θα γίνεται με μαθηματικό τύπο. Ο τζίρος του επαγγελματία θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (ύψους 1%-3% σύμφωνα με το αρχικό σενάριο) και από το ποσό που θα προκύπτει, ο επαγγελματίας θα καλείται να καταβάλει για την περαίωση ποσοστό ύψους του 20%.

Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ο φορολογούμενος, εκτός από το ποσό της περαίωσης, θα καλείται να καταβάλει και ένα τμήμα των προστίμων που του έχουν επιβληθεί από την εφορία. Το πιθανότερο είναι να καλείται να καταβάλει το 25% των προστίμων. Επίσης, όσοι έχουν εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει πρώτα να τις ρυθμίσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη διαδικασία της περαίωσης.

Ανοικτό παραμένει το ποιος θα αναλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι τη διαδικασία να «τρέξει» η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εμπλοκή των λογιστών οι οποίοι και θα αναλάβουν να υπολογίσουν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και (φυσικά) έναντι αμοιβής.