Στην εκπόνηση νομοσχεδίου που ουσιαστικά θα εκχωρεί υπερεξουσίες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προχωρούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Η προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων, με κορυφαίο βέβαια στόχο την εισροή εσόδων, οδηγεί την κυβέρνηση σε σειρά μέτρων πέραν της χρονοβόρου ποινικής διαδικασίας ώστε να επιστραφούν στα ταμεία του κράτους χρήματα που αποκτήθηκαν παράνομα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και πρόσφατη απόφαση, που ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες σε ανώτερο επίπεδο, η οποία θα δίνει το δικαίωμα στο ΣΔΟΕ να προχωρεί στην προσωρινή δέσμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις διάπραξης οικονομικού αδικήματος. Το μέτρο αυτό αποτελεί ουσιαστικά διοικητική κύρωση και είναι για πρώτη φορά ανεξάρτητη από την ποινική διαδικασία, καθώς μέχρι τώρα η δέσμευση περιουσιακού στοιχείου ήταν αρμοδιότητα δικαστικού λειτουργού (εισαγγελέα ή ανακριτή) με τη σύμφωνη γνώμη δικαστικού συμβουλίου. Όμως ο χρόνος για να φτάσει μια υπόθεση σε εισαγγελέα ή ανακριτή είναι μεγάλος και πολλές φορές τα ίχνη ενός εγκλήματος έχουν ήδη χαθεί.

Έξι μήνες περιθώριο

Το μέτρο αυτό προβλέπεται ήδη σε απόφαση – πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (του 2005) που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη για τα φορολογικά αδικήματα να χρησιμοποιούν άλλες διαδικασίες -πλην των ποινικών- ώστε να χάσει ο κατηγορούμενος τα κέρδη των παράνομων ενεργειών του. Με το νομοσχέδιο δηλαδή:

– Θα μπορεί το ΣΔΟΕ να κατάσχει προσωρινά, περιουσιακά στοιχεία όπως χρηματικά κεφάλαια, μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, επενδυτικά προϊόντα, που θεωρείται ότι μπορεί να σχετίζονται με αδικήματα οικονομικής φύσεως και δη φορολογικές παραβάσεις. Δηλαδή: Μεγάλη απόκλιση φορολογικής δήλωσης και κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων που ανευρέθηκαν, εισοδήματα αναντίστοιχα με την πολυτελή διαβίωση κλπ.

– Η ενέργεια αυτή θα γίνεται πριν ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία και θα δίνεται η δυνατότητα στο ελεγχόμενο πρόσωπο εντός 6 μηνών να αποδείξει τους νόμιμους τρόπους απόκτησης όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Αντιδράσεις

Η νέα αυτή πρωτοβουλία προκαλεί αντιδράσεις από νομικούς, αφού έρχεται να προστεθεί στη διαδικασία των δικών-εξπρές για τις οφειλές στο δημόσιο, όπου δικηγόροι αλλά και πολίτες εξανίστανται γιατί ουσιαστικά τους αφαιρείται το δικαίωμα άσκησης έφεσης σε καταδικαστική απόφαση. Εν προκειμένω η ένσταση αφορά τη διόγκωση ενός οργανισμού, που όμως μπορεί να εσωκλείει και αύξηση πίεσης για διαφθορά και συγκέντρωσης υπερβολικής δύναμης σε λίγα πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να «εξαφανίσουν από προσώπου γης» οποιονδήποτε ελεγχόμενο.

Πηγή: capital.gr