Η συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε η εποπτεία των τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τραπεζική ενοποίηση ώστε να μπει σε εφαρμογή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, που θεωρήθηκε τότε μεγάλη νίκη των υπερχρεωμένων χωρών με πρωταγωνιστή το Μόντι.
Η απόφαση αυτή προέβλεπε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των ευρωμηχανισμών, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι με τις ζημίες των τραπεζών.
Παρότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και των ηγετών, η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει το βασικό πλαίσιο και τους όρους λειτουργίας του μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας.
Κεντρικό ρόλο, όπως ζητούσε η Γαλλία και οι σύμμαχες χώρες, θα παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όμως πέρασε η θέση της Γερμανία ώστε η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ την Άνοιξη του 2014, παρότι η συμφωνία του περασμένου Ιουνίου προέβλεπε να τεθεί σε ισχύ από το 2013.
Όμως, δίνεται η δυνατότητα για ανακεφαλαιοποίηση κάποιων τραπεζών και μέσα στο 2013, αλλά θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του μηχανισμού στήριξης, ενω ο Σοιμπλε επεσημανε ότι χρειαζεται έγκριση και από την γερμανική Βουλή.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Ρόιτερς, η Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύει άμεσα 150 με 200 τράπεζες, με τη δυνατότητα όμως να ελέγχει και τα 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Η θέση της Γερμανία ήταν η εποπτεία μόνο των μεγάλων χωρών, δεδ�