Προειδοποίηση, πως στην Ελλάδα, αλλά και την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν πρόκειται να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, μια στρατηγική χαμηλών μισθών, απηύθυναν 33 ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα, κατά την παρουσίαση της μελέτης τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη στη Βιέννη, που συνέταξαν, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά την παρουσίαση, ο συντονιστής, ο γνωστός Αυστριακός οικονομολόγος και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Καρλ Άιγκινγκερ, οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης, εξαιτίας της στασιμότητας στην παραγωγικότητά τους, δεν μπόρεσαν να συμβαδίσουν τα τελευταία χρόνια με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ξεπεράστηκαν από τις αναδυόμενες χώρες.
«Η ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης έχει απόλυτη προτεραιότητα και προς τούτο», όπως είπε, «απαιτούνται κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, υποστήριξη καινοτομιών καθώς και μια βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν προσπάθειες για προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού ή Κινέζων, για επενδύσεις σε νέες βιομηχανικές περιοχές».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως θα πρέπει επίσης να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των προθεσμιών υλοποίησης των οικονομικών προγραμμάτων, ενώ στις χώρες με υψηλά εισοδήματα δεν θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι μικρότερες από τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας
Στην έκθεση ζητείται, εκτός από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, να υπάρξει μια ενεργός αναπτυξιακή πολιτική, διότι, όπως ανέφερε ο κ. Άιγκινγκερ, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.