Την «χρυσή τομή» ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις που διχάζουν μέχρι τώρα την Ε.Ε. για το θέμα της δημιουργίας ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών, που θεωρείται το πρώτο στάδιο της τραπεζικής ενοποίησης με στόχο την αποφυγή νέων κρίσεων, αναζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 27 υπουργοί Οικονομικών της κοινότητας.

Μετά τις άκαρπες προσπάθειες στο Συμβούλιο Ecofin της περασμένης Τρίτης σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού εποπτείας, η σημερινή έκτακτη σύσκεψη στις 15:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) έχει στόχο ακριβώς έναν συμβιβασμό των διαφορών έστω και στο «παρά πέντε», δηλαδή μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Βασικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας παραμένει η διαφωνία Γερμανίας-Γαλλίας σχετικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του εποπτικού μηχανισμού.

Το Βερολίνο επιθυμεί η ΕΚΤ να έχει την εποπτεία μόνο των μεγάλων συστημικά σημαντικών τραπεζών, ενώ το Παρίσι προωθεί έναν μηχανισμό που θα θέτει υπό την εποπτεία της ΕΚΤ το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επιπλέον, η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να τεθεί σαφής διαχωρισμός μεταξύ των εποπτικών ευθυνών της ΕΚΤ και των «παραδοσιακών» αρμοδιοτήτων της, ως εγγυήτριας της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης.

Όμως «αγκάθι» παραμένει το ειδικό βάρος της ΕΚΤ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Η Μεγάλη Βρετανία αντιδρά στην προωθούμενη ρύθμιση να τοποθετείται η ΕΚΤ, ως ενιαία εποπτική αρχή της Ευρωζώνης εξ ονόματος των 17 χωρών μελών του ευρώ.

Οι «27» καλούνται, επίσης, να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση που να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των χωρών εκτός ευρώ, όπως η Σουηδία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό εποπτείας.

Μετά τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., τη σκυτάλη θα λάβουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 13ης και 14ης Σεπτεμβρίου, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Οι διαβουλεύσεις των ηγετών θα βασιστούν στην έκθεση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η οποία διακρίνει τρία στάδια για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Στο πρώτο στάδιο, εντός του 2013, προβλέπονται παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην επίλυση του γόρδιου δεσμού μεταξύ τραπεζών και κρατικών χρεών. Ενός δεσμού που αποτελεί τη βασικότερη αιτία της κρίσης χρέους που διανύει η Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Όμως, ο νέος χρονικός ορίζοντας τον οποίο θέτει η έκθεση Ρομπάι για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, δηλαδή η 1η Ιανουαρίου του 2014, είναι σαφώς κατώτερος των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Την 19η Οκτωβρίου οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε σταδιακή λειτουργία του Μηχανισμού εντός του 2013.

Στην έκθεσή του ο Ρομπάι εκτιμά ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ), θα πρέπει να είναι σε θέση να δανείζει απευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, από το Μάρτιο του 2013.

Όμως, το Βερολίνο εξακολουθεί να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις στη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ΕΜΣ.