Πρόθυμη να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξετάζοντας νέους τρόπους για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, αναζητά νέους τρόπους να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό χρησιμοποιώντας τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης κατέχουν ελληνικά ομόλογα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, ενώ συμφώνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο να επιστρέψουν πιθανά κέρδη από τα συγκεκριμένα ομόλογα πίσω στην Ελλάδα.

Το εν λόγω ζήτημα ανοίγει εκ νέου, με την ΕΚΤ να εξετάζει επιλογές, που περιλαμβάνουν τη μετακύλιση των ομολόγων ή το να επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να τα επαναγοράσει.

Πρόκειται για ένα ποσό μεταξύ 10 δισ. και 15 δισ. ευρώ στα χαρτοφυλάκια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ποσό που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα θα είναι ωστόσο σημαντικά μικρότερο από τη συνολικά αξία των ομολόγων.