Η Ελλάδα πρέπει αν κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται σίγουρα και περισσότερο χρόνο. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα, πριν ξεσπάσει η κρίση που απλώς αναγκάζει την Ελλάδα να ξεπουλά την περιουσία της».
Μιλώντας στην «Frankfurter Sonntagszeitung» ο Γ. Σρέντερ επαναλαμβάνει ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Νομισματική Ένωση ήταν κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι για απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως λέει, δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν μάλιστα «η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο της Ευρώπης».
Παραδέχεται ωστόσο ότι υπήρχαν «δομικά σφάλματα» στην δημιουργία του ευρώ, η οποία δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη πολιτική ενοποίηση και εκτιμά ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να αρθούν αυτά τα σφάλματα». Αναδεικνύει ακόμη την ανάγκη να γνωρίζουν οι Γερμανοί ότι «το συμφέρον μας σε μια κοινή αγορά και μια ενισχυμένη ολοκλήρωση είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο, πολιτικά ή οικονομικά».
Ο πρώην Καγκελάριος απορρίπτει πάντως κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η παραβίαση, εκ μέρους της Γερμανίας των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας, συνέβαλε στην σημερινή κρίση, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με τον γερμανικό προϋπολογισμό το 2003 ή το 2004.
Αναφέρεται δε στην «Ατζέντα 2010», υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ πιο σημαντική από την υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος.