Στην στρατηγική εξόδου της χώρα μας από την κρίση αναμένεται να αναφερθεί ο διευθύνων συμβούλους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance) Τσάρλς Νταλάρα σε ομιλία του την Τετάρτη στην Αθήνα με θέμα «Adjusting Course: a Strategy for Europe and Greece to Emerge from the Crisis», προσκεκλημένος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Τσαρλς Νταλάρα τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και το ΔΝΤ
«Η μείωση των επιτοκίων είναι καθοριστική και θα έλεγα ότι θα πρέπει να την εξετάσει και το ΔΝΤ. Είναι πλέον ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το θέμα αυτό δημιουργικά. Έχω διατελέσει μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου του ΔNT (για επτά χρόνια ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ) και το καταστατικό δεν παρεμπόδισε το Ταμείο στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 να προσφέρουν πιστώσεις σε φτωχές αφρικανικές χώρες με επιδοτούμενο επιτόκιο. Γιατί τους εμποδίζει το καταστατικό να αναγνωρίσουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όσο δραματική ήταν σε αυτές τις αφρικανικές χώρες;», τονίζει ο κ. Νταλάρα.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εμπόδια. Έχουν συγκεκριμένους κανόνες και τους σέβομαι, αλλά όταν ήμουν στο εκτελεστικό συμβούλιου του ΔΝΤ είχα υποστηρίξει τη χρήση συγκεκριμένων κονδυλίων για την επιδότηση των επιτοκίων. Είχε υπάρξει και τότε έντονη αντιπαράθεση. Το Ταμείο δεν είναι η Παγκόσμια Τράπεζα ούτε η Διεθνής Υπηρεσία Ανάπτυξης. Είχαμε, όμως, καταλήξει ότι οι χώρες αυτές βρίσκονταν σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και δεν αντιμετώπιζαν απλώς μια βραχυπρόθεσμη δυσκολία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ποιος πιστεύει ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει απλώς κρίση τρεχουσών συναλλαγών;» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του IIF.
.