Μετά την παρόμοια αξιολόγηση του οίκου Moody’s, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τώρα και ο δεύτερος από τους λεγόμενους μεγάλους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης, ο Fitch, επιβεβαίωσε σήμερα την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για το αξιόχρεο της Αυστρίας και τη σταθερή προοπτική της.
Σε σχέση με εκείνη της Moody’s, τέλη Σεπτεμβρίου, που κατέγραφε μια «αρνητική» προοπτική, η σημερινή αξιολόγηση από τον Fitch, με «σταθερή» προοπτική, είναι θετικότερη και μάλιστα επιβεβαιώνει, πέρα από τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση, τη βραχυπρόθεσμη με ένα F1+.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην αξιολόγηση αναφέρεται ότι απροσδόκητες δαπάνες από τις τρέχουσες αναδιαρθρώσεις τραπεζών, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στα δημόσια οικονομικά και την αξιολόγηση και πως στο παρόν επισφαλές περιβάλλον, οι αυστριακές τράπεζες, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής τους στις ευρωπαικές αναδυόμενες χώρες, θα παρέμεναν ευάλωτες σε μια συστημική κρίση στις χώρες αυτές.
Η επιδίωξη της αυστριακής κυβέρνησης να εξοικονομήσει μέχρι το 2016, με ένα πακέτο λιτότητας, το ποσό των 27,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται στην αξιολόγηση ως επαρκής, για να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους, παρά τις ανασφάλειες σε ορισμένα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα προσαρμογής.
Ωστόσο, η μη πλήρης υλοποίηση των σχεδιαζόμενων προσαρμογών του προϋπολογισμού, θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητική αξιολόγηση, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς η μείωση των δαπανών αφορά τα δύο τρίτα του πακέτου λιτότητας και το μεγαλύτερο μέρος της τα έτη 2015 και 2016.
Όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση, μια όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη, συνδεόμενη με μια, εντονότερη και μακρύτερη σε διάρκεια, από το αναμενόμενο, οικονομική ύφεση, θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για την δανειοληπτική ικανότητα της Αυστρίας, όπως επίσης και μια ύφεση στο εσωτερικό, ενώ το κρατικό ισοζύγιο θα αποδυναμωνόταν λόγω πιθανών υψηλότερων συνεισφορών στους μηχανισμούς στήριξης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οργισμένες υπήρξαν οι αντιδράσεις της αυστριακής κυβέρνησης, όταν στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης Standards & Poor’s είχε προβεί στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Αυστρίας από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ, υποβαθμίζοντας τότε και άλλες οκτώ ευρωπαικές χώρες.
Πολύ πιο έντονη υπήρξε τότε, η αντίδραση του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος, καταγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς μια «αντιευρωπαική συνωμοσία», κατέκρινε τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης ως «πολύ επιθετικότερο και πολιτικότερο» από τους δύο άλλους, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σαφώς «πολιτική ενέργεια», όταν μεμιάς υποβαθμίζεται ολόκληρη η Ευρώπη.