Τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα παρακολουθεί στενά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Σε νέα έκθεσή του, ο οίκος επισημαίνει ότι η ψήφιση των νέων μέτρων από την ελληνική Βουλή την Τετάρτη μειώνει τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα , ωστόσο, με τους αναλυτές της Fitch θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το βάρος της οποίας θα επωμιστούν οι επίσημοι πιστωτές.

Σχολιάζοντας, επίσης, την πρόταση που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι και αφορά στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα, επισημαίνουν ότι αυτή η πρόταση μπορεί να επιφέρει μόνο μια ήπια ανακούφιση για τη χώρα.

Η Fitch υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, θα ανάψουν το «πράσινο φως» για τη διετή επιμήκυνση, μέχρι το 2016, του ελληνικού προγράμματος.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό ύψους 22 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013 -2016.