Σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Alpha Bank και του γαλλικού τραπεζικού ομίλου της Credit Agricole, για την εξαγορά της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Εμπορικής Τράπεζας.
Το ενδιαφέρον, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ομίλων για την απόκτηση της Εμπορικής, στρέφεται πλέον στις κινήσεις που σχεδιάζουν οι δύο άλλοι ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι που συμμετείχαν στην σχετική διαδικασία, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Καθώς η Alpha Bank, αποκτάει -εάν όλα πάνε καλά – την Εμπορική Τράπεζα, ενισχύει σημαντικά την θέση της στην εγχώρια αγορά και «πιέζει» πλέον τις άλλες δύο ισχυρές τράπεζες να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική ενίσχυσης των μεγεθών τους. Σημειώνεται ότι η ενοποίηση των εργασιών Alpha Bank και Εμπορικής Τράπεζας, στην περίπτωση που ολοκληρωθούν με επιτυχία οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργιών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας. Το νέο ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ με βάση την 31 Μαρτίου 2012. Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2012.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει πλέον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και οι εξελίξεις γύρω από την μελλοντική του πορεία και την ιδιωτικοποίηση του. Χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει επίσημα τις σημερινές τους προθέσεις, καθώς μέχρι χθες διεκδικούσαν την Εμπορική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, βρίσκονται στο επίκεντρο των σεναρίων για την διεκδίκηση του ΤΤ, όταν και εάν ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Συγκριτικό πλεονέκτημα του ΤΤ θεωρείται το ισχυρό δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα και η μεγάλη πελατειακή του βάση, που θα επιτρέπει στην τράπεζα που θα τα αποκτήσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη των σταυροειδών πωλήσεων, όταν ξεκινήσουν ξανά οι επιμέρους τομείς λιανικής τραπεζικής να κινούνται με θετικούς ρυθμούς.
Εξελίξεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και στο χώρο των μικρότερων σε μέγεθος τραπεζών, καθώς και των ξένων τραπεζικών ομίλων που διατηρούν ακόμη παρουσία στην χώρα μας και συγκεκριμένα της γαλλικής Societe Generale μέσω της Geniki Bank και της πορτογαλικής Millennium Bank.
Για την περίπτωση της Geniki Bank, επισημαίνεται ότι στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους η Τράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωση της επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το γαλλικό όμιλο Société Générale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της στην Geniki Bank.
Έκτοτε όμως δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις από μέρους των δύο πλευρών, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το υγιές τμήμα της ATEbank, ενισχύοντας σημαντικά την θέση της στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Societe Generale συνεχίζονται και βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προθέσεις των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα είπε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος Γιάννης Κυπρή, πλαισιωμένος από γενικούς διευθυντές του Συγκροτήματος σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με στελέχη της Τράπεζας στην Ελλάδα, δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Τράπεζας από την Ελλάδα. «Μένουμε Ελλάδα. Η παραμονή μας στην χώρα αποτελεί στρατηγική επιλογή, καθώς η Ελλάδα είναι ο ζωτικός χώρος ανάπτυξης της Τράπεζας Κύπρου», ανέφερε ο κ. Κυπρή ξεκαθαρίζοντας της προθέσεις της τράπεζας.
Αναφορικά με την Millennium Bank που έχει παρουσία στην χώρα μας από τις αρχές του 2000, έχοντας αναπτύξει ένα δυναμικό δίκτυο καταστημάτων, δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα τις προθέσεις της και συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξη εργασιών της στην Ελλάδα.
Η αναδιάρθρωση των δυνάμεων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία τριών ή τεσσάρων ισχυρών τραπεζικών ομίλων και ενός αριθμού μικρότερων σε μέγεθος τραπεζών που θα δώσουν έμφαση σε επιμέρους τραπεζικές εργασίες, παρέχοντας εξειδικευμένη ποιοτική εξυπηρέτηση προκειμένου να αντέξουν τον ανταγωνισμό.
Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάταξης των δυνάμεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που «τρέχει» παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στο τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει ξανά την πολυπόθητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να συμβάλει στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.