Η διατήρηση των ευρωπαϊκών κεκτημένων στη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο σημερινό Eurogroup και στο αυριανό Ecofin στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ αιφνιδιαστικά αποφάσισαν να μπλοκάρουν μία κατά τα άλλα τυπική απόφαση η οποία διατηρούσε το σχήμα του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 24 θέσεις.
Έκτοτε έχει ξεσπάσει ένας διπλωματικός πόλεμος, μια που ασκούνται πιέσεις από την Ουάσιγκτον προς την ευρωπαϊκή πλευρά ώστε να μειωθούν οι ευρωπαϊκές θέσεις στο ΔΣ του ΔΝΤ, με στόχο την μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ανεπτυγμένων χωρών και ειδικότερα της Κίνας, της Νοτίου Κορέας και της Τουρκίας.
«Η κατάσταση είναι αρκετά τεταμένη, γιατί οι ΗΠΑ ουσιαστικά επιβάλουν τις επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων» αναφέρει πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.
Βάσει της άτυπης συμφωνίας που ισχύει εδώ και δεκαετίες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επιλέγεται από Ευρωπαίους ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επιλέγεται από την Ουάσιγκτον.
Επικεφαλής του ΔΝΤ τώρα, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Ντομινίκ Στρος-Καν, ενώ πρόεδρος της Παγκόσμιας τράπεζας είναι ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου της Ουάσιγκτον, ο Ρόμπερτ Ζέλικ.
Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ και ελέγχουν το 16,7% των ψήφων, ενώ είναι και η μόνη χώρα που έχει το δικαίωμα να επιβάλει βέτο σε μέτρα που απαιτούν το 85% των ψήφων.