Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέλαβε σήμερα να πείσει τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας κυρίως την υπευθυνότητα που δείχνει το ισπανικό κράτος.

«Η Ισπανία ζητά (τη βοήθεια), η Ισπανία θα λάβει τα χρήματα και η Ισπανία εγγυάται» την αποπληρωμή του δανείου, είπε ο Σόιμπλε μιλώντας στην Μπούντεσταγκ.

Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα να δοθεί άμεση πρόσβαση στις ισπανικές τράπεζες στα ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζοντας ότι μια τέτοια συζήτηση «δεν είναι σοβαρή».

«Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσει η Ισπανία τις θεμελιώδεις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της», τόνισε, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι «η αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης χρειάζεται πολύ χρόνο».

Η Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει, σήμερα το απόγευμα, την παροχή βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ισπανία με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ, όπως θα πράξουν και τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι πολλοί από τους βουλευτές του κόμματος δεν είναι «πεπεισμένοι» για όσα προτείνονται και διευκρίνισε ότι το «πράσινο φως» από το SPD θα δοθεί επειδή εκφράζονται φόβοι για “καταστροφικές” συνέπειες που ενδέχεται να έχει η χρεοκοπία της Ισπανίας.

Τους δισταγμούς τους έχουν εκφράσει επίσης πολλοί βουλευτές των Φιλελεύθερων και του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Η έγκριση της Μπούντεσταγκ είναι απαραίτητη προκειμένου η Γερμανία να υπογράψει αύριο Παρασκευή τη συμφωνία που επιτρέπει την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ισπανία.