Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα την ευρωζώνη να προχωρήσει σε ταχεία ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εφαρμόζοντας τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί πρόσφατα, καθώς η αναστάτωση στις αγορές ασκεί εκ νέου πιέσεις στην ΕΕ.
«Αυτό κρίνεται σήμερα», είπε ο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Eurogroup. «Ας κινηθούμε εμπρός όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν. Πρέπει αυτό να το μεταφράσουμε σε πράξεις, να δείξουμε ότι υπάρχει μια βούληση (. . .) που είναι ξεκάθαρη, που είναι ολοκληρωμένη».
Αναφερόμενος στις συμφωνίες που συνήψαν οι ηγέτες της ΕΕ πριν από 10 ημέρες –περιλαμβανομένης της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων για να παρέχεται βοήθεια σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού– είπε ότι αυτές αποτελούν «μια στέρεη βάση».
Επίσης πρότεινε να «δοθεί περισσότερος χρόνος» στις χώρες που υφίστανται πιέσεις για να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει ορίσει η ΕΕ, αναφερόμενος ειδικά στην Ισπανία.
Ο Μοσκοβισί επέμεινε ότι μια τέτοια κίνηση δεν αφορά το «να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να μην τηρήσει κάτι», αλλά να αναγνωριστούν οι οικονομικές πραγματικότητες στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ η Γαλλία διέθεσε νωρίτερα σήμερα περίπου 3,917 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που λήγουν την 11η Οκτωβρίου με αρνητικό επιτόκιο (-0,005%), για πρώτη φορά στην ιστορία της, κάτι το οποίο καταδεικνύει το πόσο ελκυστικό έχει γίνει το γαλλικό κρατικό χρέος για τους επενδυτές, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διαχείρισης του χρέους στη Γαλλία.
Η Γαλλία έγινε, έτσι, μέλος ενός κλειστού «κλαμπ» ευρωπαϊκών κρατών που επωφελούνται από αρνητικά επιτόκια, στο οποίο ανήκουν επίσης η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δέχονται να πληρώνουν για να δανείζουν τη Γαλλία.