Τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, αλλά και θα ενισχυθούν οι επενδύσεις, ανέλυσε ο Κ. Χατζηδάκης στη Βουλή. Ο υπουργός Ανάπτυξης πέραν της ανακεφαλαιοποίησης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την επιστροφή των καταθέσεων αναφέρθηκε στην άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους για την ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους και στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή οφειλών του Δημοσίου, στις επιχειρήσεις, ύψους 6 δις ευρώ.

Ο υπουργός ανάπτυξης σημείωσε ότι «στην προσπάθειά μας στο χώρο των επενδύσεων θα διαπραγματευθούμε με τους εταίρους μας εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα τις δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με ειδικό φορολογικό καθεστώς. Με προστασία όμως – και θέλω να το τονίσω αυτό – των εργασιακών δικαιωμάτων. Η προσπάθεια δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θεωρώ όμως, ότι οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν αυτές οι ειδικές ζώνες είναι ένας ουσιαστικός τρόπος αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε βαθύ τέλμα ύφεσης. Παράλληλα, θα εργαστούμε σκληρά για να ξεμπλοκάρουμε έργα που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας».

Σχετικά με την επανέναρξη των μεγάλων οδικών έργων που έχουν σταματήσει τόνισε ότι αποτελούν τη «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η καταρχήν διαπραγμάτευση με όλες τις πλευρές μέχρι το φθινόπωρο και να έχει ρυθμιστεί το θέμα, κατ’ εκτίμηση, μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά επίσης την καλύτερη φόρμουλα για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων. «Έχω επανειλημμένα πει: Τα περιφερειακά αεροδρόμια δεν πρέπει να είναι απλώς πίστες προσγείωσης και απογείωσης, αλλά μικροί, τοπικοί πόλοι ανάπτυξης» ανέφερε.