«Το σχέδιο δανεισμού της ευρωζώνης, με την απ’ ευθείας χορήγηση ρευστότητας στις ισπανικές τράπεζες, δε θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα μέσα του 2013, ούτε πρόκειται να απαλλάξει πλήρως τη Μαδρίτη από την ευθύνη για την αστάθεια του τραπεζικού της τομέα» ανέφερε στέλεχος της ΕΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται γι’ αυτό», να αναλάβει δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) τον ‘λογαριασμό’ σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η Bankia, η μεγαλύτερη από τις ισπανικές τράπεζες που θα χρειασθεί να διασωθούν από το νέο ταμείο δανεισμού της ευρωζώνης, τόνισε η ίδια πηγή.

Η συμφωνία που συνήφθη με την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα γίνει από τον ΕΜΣ, αλλά μόνον αφότου θεσπιστεί ενιαίο καθεστώς τραπεζικής επίβλεψης της ευρωζώνης.

Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα πριν «το πρώτο μισό του 2013», υπενθύμισε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μόλις δημιουργηθεί αυτό το νέο εποπτικό καθεστώς, τα χρέη από τα δάνεια στις ισπανικές τράπεζες θα «εξαφανιστούν» από τους ισολογισμούς της ισπανικής κυβέρνησης και θα μεταφερθούν στον ΕΜΣ.

Εντούτοις, η Μαδρίτη οφείλει να παράσχει «υποχρεωτικές εγγυήσεις», με τις οποίες θα δεσμεύεται ότι θα συνδράμει σε περίπτωση που οι τράπεζες αδυνατούν να καταβάλουν τα δάνειά τους, τονίζει η ίδια πηγή.