Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το 7% και η Ιταλία είδε το κόστος δανεισμού της στη σημερινή δημοπρασία αντίστοιχων τίτλων να αυξάνεται στο 6,19%, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών διέλυσαν τις ελπίδες για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Η υποχώρηση των προσδοκιών των επενδυτών από τη σύνοδο κορυφής αντανακλάται και στην υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της ισοτιμίας του ευρώ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,8% και η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,2417 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,4% από το χθεσινό κλείσιμο.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας διέθεσε 5ετή και 10ετή ομόλογα συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ, κοντά στο ανώτερο όριο που είχε ανακοινώσει ως στόχο της δημοπρασίας. Η απόδοση για τα ομόλογα που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στο 6,19% που είναι το υψηλότερο επίπεδο 6μήνου (στην έκδοση του Μαΐου είχε διαμορφωθεί στο 6,03%). Για τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούνιο του 2017, η Ιταλία πλήρωσε απόδοση 5,84% έναντι 5,66% τον προηγούμενο μήνα και είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η διήμερη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα, αναμένεται να οδηγήσει σε έναν γενικό οδικό χάρτη για τη δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση και είναι πιθανόν να αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όμως, απέρριψε τα αιτήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας να αποφασισθεί άμεση δράση για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους, όπως και τις προτάσεις τους, που υποστηρίζονται από τη Γαλλία, για την κοινή ανάληψη από τις χώρες της Ευρωζώνης της ευθύνης για τα χρέη τους.
«Η συνειδητοποίηση ότι τα σχόλια και η ρητορική της κυρίας Μέρκελ πιθανόν δεν υποδηλώνουν μία συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης χρέους επιδρά στις αγορές», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας επενδυτής.
Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις μυστικές διαβουλεύσεις αναφέρουν ότι, παρά την επίσημα απορριπτική στάση της, η γερμανική κυβέρνηση γίνεται περισσότερο επιδεκτική όσον αφορά την ανάληψη άμεσης δράσης και ευελπιστούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία στη σύνολο κορυφής. Το πιθανότερο σχέδιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, είναι να χρησιμοποιηθεί το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, που έχει δύναμη πυρός 440 δισ. ευρώ, για να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Οι αξιωματούχοι επέστησαν, πάντως, την προσοχή ότι έως χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει κάποια συμφωνία. Αν υπάρξει παρέμβαση από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης για να μειωθούν οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, το σχετικό πρόγραμμα θα απαιτούσε νέους όρους για την προώθηση μεταρρυθμίσεων από τις δύο χώρες, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.