Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση της φορολογίας για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Μεταξύ των νέων μέτρων που εξετάζονται είναι η κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οποία καθιέρωσε πριν από έξι μήνες ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι για να υλοποιήσει σχετική προεκλογική δέσμευσή του.
«Εξετάζει η κυβέρνηση την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο; Ναι», δήλωσε αργά χθες στη Μαδρίτη η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Μάρτα Φερνάντεθ Κούρας. «Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει και μπορεί να εξετασθεί, είναι μία σύσταση από την ΕΕ και μία σταθερή σύσταση του ΔΝΤ προς τη χώρα», πρόσθεσε η υπουργός. Η ίδια δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να εισαγάγει έναν περιβαλλοντικό φόρο και ότι δεν γνώριζε πότε ή πόσο μπορεί να αυξηθεί ο φόρος στις πωλήσεις.
Η κυβέρνηση Ραχόι υλοποίησε δύο προεκλογικές δεσμεύσεις της – την αύξηση των συντάξεων και την αποκατάσταση της φοροαπαλλαγής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση – κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της τον περασμένο Δεκέμβριο. Η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, καθώς η κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει ήδη αθετήσει τις υποσχέσεις της, μειώνοντας τις αποζημιώσεις για απολύσεις εργαζομένων και αυξάνοντας τον φόρο εισοδήματος, καθώς καλείται να μειώσει το έλλειμμα εν μέσω ύφεσης.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης στο πρώτο 5μηνο του έτους αυξήθηκε στο 3,41% του ΑΕΠ της χώρας από 2,59% στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα . Ένα τέταρτο του ελλείμματος αυτού οφείλεται στις επιχορηγήσεις προς τις περιφερειακές κυβερνήσεις της χώρας, οι οποίες έγιναν φέτος νωρίτερα, δήλωσε η κυρία Κούρας. Αν εξαιρεθούν αυτές οι επιχορηγήσεις, το έλλειμμα μειώθηκε οριακά στο 2,38% του ΑΕΠ από 2,56% πέρυσι. Η Ισπανία έπεσε έξω κατά 50% στο στόχο που είχε θέσει για το έλλειμμα πέρυσι, κυρίως επειδή οι περιφερειακές κυβερνήσεις απέτυχαν να μειώσουν αρκετά τις δαπάνες τους και τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν. Ο στόχος για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης – που περιλαμβάνει την κεντρική και τις περιφερειακές κυβερνήσεις – έχει τεθεί φέτος στο 5,3% του ΑΕΠ από 8,9% του ΑΕΠ το 2011, ενώ ο στόχος για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.