Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ισπανία και την Ελλάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων και ενέργειες που αφορούν πολλές από τις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει η Moody’s σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ισπανίας και τον αυξημένο κίνδυνο μίας ελληνικής εξόδου (από την Ευρωζώνη).

Η Moody’s αναφέρει ότι αν ο κίνδυνος μίας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη ενισχυθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα πιέσεων όσον αφορά τις αξιολογήσεις της περιοχής (της Ευρωζώνης). Η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σοβαρές απώλειες όσους έχουν επενδύσει σε ελληνικά αξιόγραφα. Επίσης, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή ακόμα και για τη βιωσιμότητα του ευρώ.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, ο κίνδυνος μίας ελληνικής εξόδου επηρεάζει κυρίως τις αξιολογήσεις της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ωστόσο, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, η Moody’s θα αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανόμενων και εκείνων που έχουν κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, καθώς η Ισπανία κινείται πιο κοντά στην ανάγκη για άμεση εξωτερική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ο αυξημένος κίνδυνος για τους πιστωτές της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε νέα αξιολόγησή της.

Οι επίσημες εκτιμήσεις για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί σημαντικά και η έμμεση εξάρτηση της χώρας από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω των τραπεζών της έχει επίσης ενισχυθεί. Η Moody’s εξετάζει τις επιπτώσεις αυτών των αυξημένων πιέσεων και θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να αποτυπώσει τον κίνδυνο για τους πιστωτές της Ισπανίας.

Η σημερινή αξιολόγηση της Ισπανίας από τη Moody’s είναι Α3 με αρνητική προοπτική.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το τραπεζικό πρόβλημα της Ισπανίας αφορά κυρίως την ίδια τη χώρα και πιθανότητα δεν θα αποτελέσει σημαντική πηγή «μόλυνσης» για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ιταλία, η οποία ομοίως έχει αυξημένη εξάρτηση όσον αφορά τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ, μέσω των τραπεζών της.