Στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτέμβριου οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου θα είναι αυξημένες γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για έγκαιρη εκταμίευση της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 31,3 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2012 θα ανέλθουν σε 32,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ απαιτούνται για την κάλυψη του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, τα 1,6 δισ. ευρώ για λοιπές ταμειακές ανάγκες και τα 5,3 δισ. ευρώ για πληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Περίπου 23,8 δισ. ευρώ από τα 32,5 δισ. ευρώ αφορούν στη δεύτερη δόση για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται πως μέχρι τον Ιούνιο ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων ύψους 8 δισ. ευρώ, ποσό που τον Σεπτέμβριο θα ανέλθει στα 9,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τον Αύγουστο τα ταμειακά διαθέσιμα του Προϋπολογισμού θα είναι σε οριακά επίπεδα γεγονός που θα ασκήσει πρόσθετες πιέσεις.

Έτσι, εάν δεν υπάρξουν έγκαιρα οι πληρωμές που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης η χώρα θα βρεθεί ενώπιον χρεοστασίου, χωρίς μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.