Δεσμεύσεις από τρία σκανδιναβικά κράτη (Δανία, Σουηδία και Νορβηγία) για συνεισφορές ύψους 26 δισ. δολαρίων περίπου έλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενισχύοντας αναλόγως τους διαθέσιμους πόρους του.

Υπενθυμίζεται ότι το Τόκιο ανακοίνωσε στις αρχές του έτους συνεισφορά 150 δισ. ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ συνολικά το ΔΝΤ έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες με κεφάλαια ύψους 283 δισ. δολαρίων.

Όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η Σουηδία δεσμεύθηκε για τη διάθεση 10 δισ. δολαρίων, η Νορβηγία 9,3 δισ. δολαρίων και η Δανία 7 δισ δολαρίων, ενώ η Νορβηγία είχε κάνει γνωστό από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα ενισχύσει τους πόρους της στο Ταμείο.

«Αυτές οι εισροές κεφαλαίων θα είναι η καλύτερη δέσμευση, που μπορεί να υπάρξει, υπέρ του συστήματος της χρηματο-πιστωτικής πολυμέρειας», δήλωσε ικανοποιημένη η κ. Λαγκάρντ.

«Το να έχει το ΔΝΤ επαρκείς πόρους για τη δράση του ώστε να μπορεί να χειρίζεται τις οικονομικές κρίσεις και να προάγει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, τούτο είναι απολύτως προς το συμφέρον όλων των μελών του», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.