Οι εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις δεν προχώρησαν στις αναγκαίες επενδύσεις στην Ελλάδα τονίζει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, για την Ελλάδα από εδώ και πέρα η ανάπτυξη της οικονομίας και η αύξηση των εισοδημάτων μπορεί να προκύψει μόνο από την αύξηση της διεθνώς ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής, πράγμα που μπορεί να γίνει με υψηλότερους ρυθμούς και σε ισχυρότερες βάσεις.
Όπως σημειώνει η Alpha Bank η ευρέως διαδεδομένη διαπίστωση περί της υποτιθέμενης αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε «τεχνολογικές, καινοτομικές, παραγωγικές και ποιοτικές παρεμβάσεις στην παραγωγική τους διαδικασία», στο βαθμό που πράγματι ισχύει, είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία της έως σήμερα μειωμένης διεθνούς ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. «Οι εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις δεν προχώρησαν στις αναγκαίες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τις οποίες θα εισάγονταν οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ακόμη, αναγνωρίζεται πως το ισχύον κόστος και καθεστώς λειτουργίας της αγοράς εργασίας, το καθεστώς απουσίας ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και το τεράστιο κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, δεν επέτρεπαν διεθνώς ανταγωνιστική λειτουργία των σχετικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. «Ήταν πιο ανταγωνιστικό να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις σε κάποια άλλη χώρα παρά στην Ελλάδα και αυτό έκαναν», τονίζει η Alpha.
Για το τι πρέπει να γίνει και για το πώς θα προκύψει η αύξηση των επενδύσεων η τράπεζα σημειώνει πως η αύξηση των επενδύσεων θα έλθει από την εκλογίκευση της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα και από την ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, που ήταν ανύπαρκτος στην Ελλάδα λόγω των αναρίθμητων κλειστών επαγγελμάτων, και
Τέλος, θεωρεί σημαντική την εκλογίκευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ιδιαίτερα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, των λιμένων και των αεροδρομίων της χώρας, της δημόσιας περιουσίας, της χωροταξίας και του περιβάλλοντος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς μόνο μέσα από την εκλογίκευση αυτή θα διευκολυνθεί και θα ενισχυθεί η εισαγωγή νέων «καινοτομικών», τεχνολογικά προηγμένων και περισσότερο παραγωγικών μεθόδων παραγωγής.