Σειρά μέτρων για το λαθρεμπόριο, μεταξύ των οποίων η κατάργηση των «λευκών βυτιοφόρων», η υποχρεωτική τοποθέτηση GPS στα μέσα μεταφοράς καυσίμων και η μείωση στα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχους για λάθος καταχωρίσεις στο σύστημα «Ήφαιστος», περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης.

Επί της ουσίας, με τη τελευταία αυτή ρύθμιση επιλύεται ένα σοβαρό πρόβλημα για την αγορά καυσίμων ένα θέμα που είχε επιχειρήσει να ρυθμίσει ο πρώην γ.γ. του υπ. Οικονομικών Γ. Καπελέρης, ο οποίος στη συνέχεια οδηγήθηκε σε παραίτηση λόγω της παρέμβασης των οικονομικών εισαγγελέων.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι:

1. Καταργούνται τα λευκά βυτιοφόρα: Καθιερώνεται η υποχρεωτική αναγραφή της επωνυμίας και του σήματος του κατόχου άδειας εμπορίας στα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των «λευκών βυτιοφόρων». Η υποχρέωση εκτείνεται και στα πλωτά μέσα ανεφοδιασμού (σλέπια).

2. Προβλέπεται ρητά η υποχρέωση για την ηλεκτρονική σήμανση με σύστημα εντοπισμού (GPS) όλων των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών, έτσι ώστε να είναι εφικτή κάθε στιγμή η παρακολούθηση της διαδρομής τους.

3. Τροποποιείται η ευθύνη των ιδιοκτητών των Ανεξάρτητων Πρατηρίων και θεσπίζεται η από κοινού ευθύνη τους με τις εταιρίες εμπορίας ή τα διυλιστήρια , στις περιπτώσεις που η διακίνηση γίνεται απευθείας από αυτά.

4. Προβλέπεται η υποχρεωτική ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής καθιστά τη διακίνηση παράνομη.

5. Καθιερώνεται η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών –εκροών στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων και η υποχρεωτική σύνδεσή του με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό.

6. Τέλος προβλέπεται ο εξορθολογισμός των κυρώσεων και η μείωση των προστίμων που επιβλήθηκαν αυτόματα από το σύστημα Ήφαιστος για εκπρόθεσμες ή λανθασμένες καταχωρίσεις στο σύστημα. Τα πρόστιμα αυτά όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση ήταν δυσανάλογα υψηλά και αφορούσαν πράξεις ή παραλείψεις που δεν σχετίζονται κατ΄ανάγκη με λαθρεμπορικές πράξεις και διαπιστώθηκαν αυτόματα από το σύστημα.