Δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Ελλάδα με την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης, ωστόσο το τελικό ποσό που θα φτάσει στη χώρα μας ενδεχομένως να φτάσει τα 164,5 ή ακόμη και τα 173,6 δισ. ευρώ, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «το πραγματικό ύψος του δανείου εξαρτάται από το πώς τελικά το μετράμε». Όπως αναφέρεται ήδη από το πρώτο πακέτο στήριξης, ύψους 110 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί στην Ελλάδα τα 73 δισ. Τα 37 δισ. ευρώ που απομένουν θα ενσωματωθούν στο δεύτερο πακέτο.

Βάσει και της αλλαγής στο χρηματοδοτικό κανονισμό του ΔΝΤ, τα δάνεια προς την Ελλάδα θα δοθούν σε βάθος τεσσάρων και όχι τριών ετών. «Εάν, λοιπόν, υπολογιστεί η επέκταση των δόσεων μέχρι το 2016, οι αριθμοί μεγαλώνουν» γράφουν οι FT. Η εφημερίδα επικαλείται ανάλυση που περιέχεται στην έκθεση ΕΕ-ΔΝΤ έκτασης 189 σελίδων όπου αναφέρεται ότι για τη βιωσιμότητα του χρέους οι ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν αγγίζουν τα 173,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους FT, μάλιστα, από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι εάν χρειαστεί και τρίτο πακέτο η Ελλάδα, αυτό θα αγγίξει τα 26,3 δισ. ευρώ.