Με την προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις που ακολουθούν την ολοκλήρωση της επιτυχημένης διαδικασίας του PSI είναι οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών που συμμετείχαν στην εθελοντική διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Το μεγάλο ζήτημα που τους απασχολεί είναι η διαδικασία και οι τεχνικές λεπτομέρειες με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση για να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων τα οποία κατείχαν.

Αυτό που επιτακτικά επισημαίνουν διοικητικά στελέχη τραπεζών, τόσο σε δηλώσεις όσο και σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Τύπου, είναι η ανάγκη διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών και τίθενται κατηγορηματικά αντίθετοι σε ενδεχόμενη κρατικοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

«Ιδέες για κρατικό έλεγχο, άμεσο ή συγκαλυμμένο, του τραπεζικού συστήματος ισοδυναμούν με πρόταση οπισθοδρόμησης. Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα άλμα προς το κρατικιστικό παρελθόν, αλλά προς το ανταγωνιστικό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά μόλις πριν λίγες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, σε ομιλία του στα εγκαίνια νέου καταστήματος της τράπεζας.

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ανασυγκρότηση της οικονομίας χωρίς ένα ιδιωτικό, υγιές και λειτουργικό τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολο να υπάρξει. Επίσης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ρόλος των ιδιωτών μετόχων δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαξιωθεί. Το αντίθετο μάλιστα: η παρουσία τους αποτελεί εγγύηση για μια διαφανή, λειτουργική και αποτελεσματική σχέση ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και την υγιή ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

«Η αποτελεσματική κατανομή πόρων και η διάχυσή τους στην οικονομία, στη διαδικασία της ανάπτυξης, αποτελεί εξαιρετικά λεπτή και σύνθετη λειτουργία, που απαιτεί κανόνες και αρχές στο πλαίσιο ορθών ιδιωτικοοικονομικών και αντικειμενικών κριτήριων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, αναφέρει ότι «οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ακόμη και αν πρέπει να χρησιμοποιήσουν παροδικά κάποια κρατική βοήθεια για την αναπλήρωση των κεφαλαίων τους που χάθηκαν από την απομείωση των ομολόγων του Δημοσίου».

Και τονίζει: «Ενδεχόμενη απώλεια του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών θα σημάνει σοβαρή στρέβλωση και θα οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία ανακάμψεως της ελληνικής οικονομίας και προσέλκυσεως ξένων επενδύσεων».

Ερωτηθείς για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο κ. Κωστόπουλος είπε: «Δεν θα ήθελα στην παρούσα φάση να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίον θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση, αφού υπάρχουν ακόμη αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες. Θα ήθελα όμως να επισημάνω την ανάγκη για αλλαγή του κλίματος από όλους τους εμπλεκομένους εντός και εκτός Ελλάδος. Είναι αδιανόητο να συντηρούμε το κλίμα αμφισβήτησης που οδηγεί τις καταθέσεις εκτός Ελλάδος ή εκτός τραπεζικού συστήματος και τους δανειολήπτες στην μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους».