Τρεις… διαβολοβδομάδες έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Από σήμερα, που αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του Eurogroup, έως και την ολοκλήρωση του PSI θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ δύο παράλληλες διαδικασίες.

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφιστούν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις, να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για τις «προαπαιτούμενες δράσεις» οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και η υλοποίησή τους είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το Έθνος, έως τις 11 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το «κούρεμα» του χρέους και τις ανταλλαγές των ομολόγων.

Το χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα

• 20 Φεβρουαρίου. Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

• 20 Φεβρουαρίου. Κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή (εφαρμοστικός νόμος) το οποίο περιέχει τις περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και επιδόματα καθώς και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις μειώσεις δαπανών του 2012 κατά 3,2 δισ. ευρώ.

• 21 Φεβρουαρίου. Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατάθεση νομοσχεδίου με ρυθμίσεις για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

• 21 με 22 Φεβρουαρίου. Αναγγέλλεται η δημόσια πρόταση για το PSI και αναμένεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να ρυθμιστούν εκκρεμότητες για την ανταλλαγή των ομολόγων.

• Ως 29 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλες οι ρυθμίσεις και να έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο.

• 1 με 2 Μαρτίου. Πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής την οποία αναμένεται να απασχολήσει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και η πορεία υλοποίησης του PSI.

• 8 Μαρτίου. Εκπνέει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

• Ως 11 Μαρτίου. Ολοκληρώνεται το PSI και γίνονται οι ανταλλαγές των ελληνικών ομολόγων.