Ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους ζητεί η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο της «Deutsche Welle», χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων το οποίο θα καθιστούσε βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Στην ίδια συνέντευξη η επικεφαλής του ΔΝΤ επαναλαμβάνει την ανάγκη βελτίωσης του προστατευτικού τείχους της Ευρώπης.

«Δεν θέλω να δεσμευτώ μιλώντας για συγκεκριμένα ποσοστά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσει κάνεις το χρέος. Είναι πολλοί οι δρόμοι που οδηγούν στην Ρώμη. Αλλά εγώ δεν συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις.

Εδώ συζητούν οι πιστωτές και η Ελλάδα και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Εφόσον όμως έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτή θα πρέπει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική», τονίζει η κ. Λαγκάρντ και, αναφερόμενη στις αδυναμίες της Ευρωζώνης, δηλώνει αισιόδοξη και επισημαίνει ότι «οι πολιτικοί ηγέτες διαθέτουν και τα εργαλεία και τα απαιτούμενα μέτρα για να διαχειριστούν τα πράγματα και να επαναφέρουν την Ευρωζώνη στον δρόμο της βιωσιμότητας, ο οποίος σε τελική ανάλυση θα ενισχύσει την ίδια την Ευρωζώνη – αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».

Σε ό,τι αφορά τον προσωρινό και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσής τους. «Αν γίνει αυτό, τότε τα μέλη του ΔΝΤ θα αυξήσουν ευχαρίστως τους πόρους και θα στηρίξουν αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και πληρούν τις προϋποθέσεις – όχι μόνο εντός της Ευρωζώνης», δηλώνει.