Την εκτίμηση ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι σε χειρότερη φάση, από ό,τι πιστεύεται στην Ευρωζώνη, εκφράζει o αρθρογράφος του περιοδικού Forbes, Tim Worstall.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του, «αυτό που γνωρίζουμε από όσα έχουμε διαβάσει σε όλες τις εφημερίδες, όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι έχει ζητηθεί από τους ιδιώτες να δεχθούν ένα κούρεμα χρέους έως και 50%. Αυτό δεν είναι ούτε ακριβές, ούτε αληθές».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός Βρετανού βουλευτή και πρώην υπουργού του John Redwood «όπως φαίνεται, όταν θα εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου οι όροι αυτής της πρότασης, τότε το κούρεμα θα ξεπεράσει το 50%. Για κάθε 100 ευρώ που έχει δανείσει ένας ιδιώτης στην Ελλάδα θα πάρει πίσω μόνο 15 ευρώ όταν θα χρέος μειωθεί. Ωστόσο, τα άλλα 50 ευρώ θα ακυρωθούν. Τα 35 ευρώ, που απομένουν το πιο πιθανόν είναι να αποπληρωθούν μέσω ομολόγων 30ετίας. Αυτή την ώρα, δίνεται μάχη για το επιτόκιο. Εάν δείτε τώρα το επιτόκιο της αγοράς, αυτό φθάνει το 30%. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τους προσφερθεί ένα 5%, αλλά άλλοι εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από 2 έως 3%. Αυτό πλέον δεν είναι κούρεμα… είναι αποκεφαλισμός».
Ο αρθρογράφος του Forbes επισημαίνει πως «υπάρχει αρκετό χρέος στα χέρια επίσημων οργανισμών, τόσο μεγάλο που δεν είναι εφικτό το κούρεμα».
Ωστόσο, όπως τονίζει ο Tim Worstall, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι «ύστερα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, που διατηρεί η ΕΚΤ, είτε με την επαναγορά ομολόγων στο κόστος της τράπεζας, ή η κεντρική τράπεζα θα εκδόσει νέα ομόλογα με ονομαστική αξία, επιτόκια και με ωριμάνσεις, βάσει των τότε στοιχείων του».
Αυτό το σενάριο, σημειώνει ο αρθρογράφος, ενδεχομένως να λειτουργήσει. «Εάν η ΕΚΤ λάβει ονομαστικό κούρεμα έως 30% θα δώσει μια ανάσα και μια εναλλακτική στους ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους και θα είναι πλέον βιώσιμο κατά 100 έως 120$ του ΑΕΠ».
Ωστόσο, από όσα ανέφερε ο Redwood, γίνεται πλέον φανερό γιατί πάγωσαν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, κατελήγει ο αρθρογράφος του Forbes.