Σημαντική ενίσχυση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της (Core Tier 1) κατά 302 εκατ. ευρώ πέτυχε η Εθνική Τράπεζα. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε μέσα από επαναγορά τίτλων, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Επρόκειτο για προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση μέρους ή του συνόλου των καλυμμένων ομολογιών, που λήγουν το 2016, καθώς και πέντε σειρών εγγυημένων προνομιούχων τίτλων, ύψους κοντά στα 1,85 δισ. ευρώ, στο 70% και στο 45% της ονομαστικής τους αξίας αντίστοιχα.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, στη σχετική διαδικασία συμμετείχαν τελικά τίτλοι, οι οποίοι εκπεφρασμένοι ανά νόμισμα αναλύονται ως εξής: 753 εκατ. ευρώ, 47,51 εκατ. δολάρια και 39,22 εκατ. στερλίνες.

Μετά και τη συγκεκριμένη κίνηση, ο δείκτης Core Tier 1 της τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί κατά 45 μονάδες βάσης περίπου, προσεγγίζοντας το 11,50%.

Σύμφωνα με κύκλους από τη διοίκηση της Εθνικής, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία, καθώς οι σύμβουλοι της δημόσιας πρότασης δεν ανέμεναν να εισρεύσουν στα ταμεία της τράπεζας περισσότερα από 270 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετες δυσκολίες στο όλο εγχείρημα δημιούργησε και το γεγονός ότι η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη για τίτλους σταθερού επιτοκίου.