Τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι υποδέχεται σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέχεια των επαφών της, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται από την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και ο ρόλος που διεκδικεί η Ρώμη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μόντι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του έχει ήδη λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας και σημειώνει ότι θα περίμενε μεγαλύτερη αναγνώριση των θυσιών του ιταλικού λαού από τους ευρωπαίους εταίρους, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Προειδοποιεί ακόμη για ενδεχόμενη υποκίνηση αντιδράσεων από λαϊκιστικούς κύκλους της χώρας του, με διαμαρτυρίες εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και της Γερμανίας, η οποία, όπως λέει, θεωρείται από πολλούς ως «ηγέτης της μη-ανοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι η έκδοση ευρωομολόγου δεν είναι βασικό θέμα της ατζέντας του, αλλά επαναλαμβάνει την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη και τονίζει ότι αν και η αρμονική σχέση Γαλλίας – Γερμανίας είναι επωφελής για ολόκληρη την Ένωση, οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να νομίσουν ότι μπορούν να διαχειριστούν μόνες την ΕΕ.

«Η Ευρώπη πρέπει να έχει περισσότερα κέντρα και η Ιταλία είναι ένα από αυτά», δηλώνει. Ο κ. Μόντι θα δεχθεί πάντως την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο στην Ρώμη στις 20 Ιανουαρίου.