Δεν προσφέρθηκε η απαιτούμενη συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής, που θα δώσει τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου Fitch, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανταποκρίθηκαν, μόνο, μέσω της λήψης μεμονωμένων βελτιωτικών μέτρων».

Μετά τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Standards & Poor΄s και Moody’s, κριτική στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ασκεί και η Fitch εκφράζοντας έντονη απαισιοδοξία τόσο για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, όσο και για την βούληση των πολιτικών να δώσουν τέλος στην κρίση.

«Η Σύνοδος της περασμένης εβδομάδας δείχνει πως η κρίση θα συνεχιστεί, σε διάφορα επίπεδα έντασης, κατά τη διάρκεια του 2012, μέχρι η Ευρωζώνη να μπορεί να πετύχει και να διατηρήσει μία ευρεία οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει ο οίκος.

Παράλληλα, ο οίκος Fitch προβλέπει οικονομική επιβράδυνση σε όλη την περιοχή της Ευρώπης, εκτιμώντας πως «ο ρυθμός ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2012 και στο 1,2% το 2013, αλλά ο ρυθμός θα ήταν μεγαλύτερος αν είχε βρεθεί μία συνολική λύση την περασμένη Παρασκευή».

Τέλος, ο οίκος σχολιάζει και τον πολυσυζητημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη κρίση, αναφέροντας πως «η ΕΚΤ αποτελεί το μόνο αληθινό “τοίχο” έναντι της κρίσης ρευστότητας και χρέους στην Ευρώπη».