Με μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ανέρχονται σε 15,37 δισ. ευρώ, απείλησε ο επικεφαλής της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών (ABI).

«Η ABI θα ακολουθήσει κάθε πιθανή οδό, περιλαμβανομένης της νομικής, για να αντιταχθεί στην απόφαση της EBA», δήλωσε ο Τζουζέπε Μουσάρι σε εκδήλωση στη Ρώμη.

Οι εκτιμήσεις της EBA για τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες της χώρας είναι «εσφαλμένες στη μέθοδο και στα συμπεράσματα και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ιδιαίτερους παράγοντες που αφορούν τις ιταλικές τράπεζες», φέρεται να είπε ο Μουσάρι, όπως μετέδωσε το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Την περασμένη Παρασκεύη η EBA ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, καλώντας τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια για να καλύψουν την έκθεσή τους στο κρατικό χρέος χωρών της ευρωζώνης.

Ο τελικός λογαριασμός που δίνει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στις ευρωπαϊκές τράπεζες αναφορικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου ανέρχεται στα 114,685 δισ. ευρώ.

«Αυτό φέρνει τις τράπεζες που πάντοτε αγόραζαν κρατικά ομόλογα σε μεγάλη δυσκολία», σημείωσε ο Μουσάρι. «Πώς μπορούν να συνεχίσουν να το πράττουν όταν γνωρίζουν ότι οι κανόνες που ίσχυαν χθες δεν ισχύουν πλέον;».