Η εφημερίδα Financial Times ζητά από τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν μία «πραγματική» λύση στην κρίση της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής που θα έχουν σήμερα και αύριο.

Σε άρθρο, με τίτλο: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε μία ακόμη μισή λύση», τονίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν περιορισθεί τώρα η κρίση, να αυξηθεί πάρα πολύ το κόστος της διάσωσης του ευρώ και να μην είναι αυτή πολιτικά εφικτή.

Η πρωταρχική πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες, σύμφωνα με το άρθρο, είναι η σταθεροποίηση των αγορών – η αποφυγή μίας κρίσης χρηματοδότησης για μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και η φερεγγυότητα των συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να βάλουν αυτές χρήμα πάνω στο τραπέζι, προσθέτει. Ιδανικά, το χρήμα θα έπρεπε να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να στηριχθούν οι τιμές των νέων ομολόγων που εκδίδονται από χώρες που είναι φερέγγυες με το χαμηλότερο επιτόκιο που είναι δυνατό να χρεώσει το Ταμείο.

Η ανησυχία, ωστόσο, είναι, συνεχίζει το άρθρο, ότι το ΕΤΧΣ δεν θα είναι σε θέση να διαθέσει αρκετά χρήματα και για το λόγο αυτό μπορεί να είναι αναγκαίο να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πρέπει να δράσουν γρήγορα για να σταθεροποιήσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times, αλλά έχουν περισσότερο χρόνο για να σκεφθούν τον τελικό προορισμό. Αυτό που ζητούν οι αγορές είναι ένας οδικός χάρτης – μία ένδειξη της κατεύθυνσης της διαδρομής και διαβεβαίωση ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για το ταξίδι.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως μη υποσχόμενη αρχή τις ανακοινώσεις που έκαναν την περασμένη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ένα πολιτικά βιώσιμο σχέδιο, σημειώνει, χρειάζεται μία προσέγγιση με μεγαλύτερη φαντασία και μία προσέγγιση που διατηρεί την ελπίδα μίας νέας ισορροπίας στην Ευρωζώνη, όχι μόνο μία προοπτική ατελείωτης λιτότητας. Χρειάζεται επίσης τη συμβολή όλων των χωρών της Ευρωζώνης – όχι μόνο της Γερμανίας και της Γαλλίας – καταλήγει το άρθρο.