«Οποιαδήποτε μείωση στην Ευρωζώνη θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο την Τετάρτη, καλώντας τη Γερμανία να ηγηθεί της επίλυσης κλιμακούμενης κρίσης χρέους στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο o κ. Μπαρόζο προέτρεψε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις δεν θα αποβούν εις βάρος της δημιουργίας νέων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των κρατών-μελών.

«Η ιδέα να έχουμε δύο ενώσεις στην Ευρώπη σημαίνει διαχωρισμός», δήλωσε ο Μπαρόζο προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στο Βορρά ή στη Δύση της Ευρώπης, εάν δεν υπάρχει ειρήνη και την ευημερία στο Νότο ή την Ανατολή».

Ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδιώξουν να υιοθετήσουν το ευρώ, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να οδηγήσουν σε νέες προϋποθέσεις για την ένταξή τους.

«Όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν το ευρώ ως νόμισμά τους», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η πρόκληση είναι πώς θα εμβαθύνουμε περαιτέρω την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης χωρίς τη δημιουργία υποβαθμισμένων ζωνών».