Ο κίνδυνος η βρετανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση το προσεχές 12μηνο έχει ενταθεί, εξέλιξη που μπορεί να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεογράφων σε μία προσπάθεια να στηρίξει τη βρετανική οικονομία, προκύπτει από μια σημερινή δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters σε οικονομολόγους

Στη δημοσκόπηση -που έγινε από την 4η Νοεμβρίου ως και σήμερα- συμμετείχαν 40 οικονομολόγοι, οι οποίοι αναθεώρησαν όλοι ανεξαίρετα προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας και ανέφεραν, ακόμα, ότι εντός 2012 μπορεί να ολισθήσει σε ύφεση, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες γι’ αυτό φθάνουν το 40%.

Το ποσοστό του 40% ως εκτίμηση πολλών οικονομολόγων για τον κίνδυνο εισόδου της βρετανικής οικονομίας σε υφεσιακό κύκλο, εάν συγκριθεί με εκείνα προηγούμενων δημοσκοπήσεων, οδηγεί -σχολιάζει το Reuters- στο συμπέρασμα ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως η οικονομία οδεύει σε ύφεση εάν δεν βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Πρέπει να ανατρέξει κανένας στον Ιούλιο του 2008 για να βρει το ίδιο ποσοστό αρνητικής πρόβλεψης, δηλαδή στη χρονική περίοδο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ έπειτα από περίπου ενάμιση αιώνα επιχειρηματικής δράσης.

Εκείνο το συγκεκριμένο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2008) η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 2%, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο στη συνέχεια, με τον υφεσιακό κύκλο να παρατείνεται μέχρι και το μέσον του 2009.

Όμως «εάν δεν έχεις ύφεση στη διάρκεια της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, πότε άραγε μπορείς να έχεις ύφεση;», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Scotia Capital, Άλαν Κλαρκ.

Ο ίδιος βλέπει κίνδυνο εισόδου της οικονομίας της Βρετανίας σε φάση ύφεσης κατά τρείς στις τέσσερις πιθανότητες. Προσθέτει ότι αυτό ισχύει τόσο για το τελικό τρίμηνο του φετινού χρόνου, όσο και για το πρώτο του ερχόμενου. Η εξέλιξη σχετίζεται με την κρίση χρέους στη 17μελή ευρωζώνη. Στην περίπτωση που η κρίση αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, κατά τον επικεφαλής αναλυτή του οίκου Investec Φίλιπ Σο «στο μεγαλύτερο τμήμα του 2012 η βρετανική οικονομία θα παραμένει σε ύφεση».