Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προϊδέασε σήμερα τη ρωσική πολιτική ηγεσία ότι η ρωσική οικονομία είναι «ευάλωτη» έναντι της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της 17μελούς ευρωζώνης, προσκαλώντας συγχρόνως την κυβέρνηση της Μόσχας «να μειώσει τις δαπάνες» καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσει».

«Η Ρωσία επέζησε πολλών κρίσεων, είναι τελικά μια επιζώσα, έχει όμως πολλά ευάλωτα σημεία. Μία πρωτεύουσα προτεραιότητα, σήμερα, είναι να ανασυγκροτήσει η ρωσική κυβέρνηση το φορολογικό σύστημα, να διαφοροποιήσει το προφίλ της εθνικής οικονομίας της», επεσήμανε η κα Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα, ύστερα από τις συνομιλίες της με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Όσον αφορά τις συνομιλίες Μεντβέντεφ-Λαγκάρντ, λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους μέχρις ώρας δεν διέρρευσαν.

Καθοριστικές οι εξαγωγές υδρογονανθράκων

Ποσοστό 60% των ρωσικών εξαγωγών αφορά την εξαγωγή των ρωσικών υδρογονανθράκων, άρα τυχόν μείωση της τιμής τους στις διεθνείς αγορές θα οδηγούσε, αυτόματα, σε μια αισθητή μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές.
Κάτι τέτοιο συνέβη, άλλωστε, το 2008 οπότε στο δωδεκάμηνο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 8%.

Ένα άλλο θέμα, στο οποίο εστίασε η κα Λαγκάρντ στην ίδια συνέντευξη Τύπου είναι ότι «οι δαπάνες του δημοσίου δεν είναι υγιείς δαπάνες, πολύ περισσότερο στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν παύθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά μια περίπου 10ετή θητεία στο αξίωμα, όταν κατήγγειλε δημόσια «υπερβολικές δημόσιες δαπάνες, που συνεπάγονταν τα νέα κυβερνητικά μέτρα υπερ των μελών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων».

Ακόμα, η κα Λαγκάρντ τάχθηκε σήμερα υπέρ «μιας τολμηρής κοινής δράσης» προκειμένου να αποφευχθεί η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε νέα κρίση.

Η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχει δηλώσει ότι μέσω ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει με ρευστότητα την ευρωζώνη.

Σήμερα η κα Λαγκάρντ αναφέρθηκε στη Μόσχα σε ένα ποσό βοήθειας «ως 10 δισεκατομμύρια δολάρια».

Σχετικά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ παρατήρησε ότι «μόνον με τα χρήματα δεν επιλύεται ένα πρόβλημα που άπτεται της ίδιας της πιστωτικής σταθερότητας και αξιοπιστίας, έχει σαφώς συστημικό χαρακτήρα, άπτεται εν τέλει της πορείας της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας».

Οικονομικοί παρατηρητές θυμίζουν ότι η Μόσχα επιδιώκει άμεσα να αποκτήσει έναν ενισχυμένο ρόλο στο πλαίσιο της λήψης των αποφάσεων στο επίπεδο του ΔΝΤ.