Μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων φέρεται να θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εμπιστευτική έκθεσή του, όπου περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στοιχεία του κειμένου, που περιήλθε στην κατοχή και των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, παρουσιάζει η «Καθημερινή της Κυριακής», και, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σκοπός του είναι να αξιολογήσει το δεύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα (2012-2016).
Στο κείμενο των 38 σελίδων το Ταμείο θέτει μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που αφορούν τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, τα εργασιακά και τα κλειστά επαγγέλματα. Μαζί με την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις αρχές Φεβρουαρίου.
Η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου δεν είναι θετική στο σύνολό της, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ενώ στην έκθεση δίνεται μια «γεύση» για το πώς θα μπορούσε να είναι η μελλοντική συμμετοχή του Ταμείου σε ένα νέο πρόγραμμα.
Η ατζέντα που θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους και την ελληνική πλευρά θα αναφέρει ότι:
- Οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο χρειάζεται να μπουν από την αρχή του προγράμματος και θα πρέπει να βασίζονται σε έναν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
- Για την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η καθυστέρηση της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων», της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις και τον ορισμό των διοικήσεων των τραπεζών έχει επίπτωση στην ανάκαμψη.
- Όταν η πολιτική βάση για τις μεταρρυθμίσεις είναι εύθραυστη και δεν υπάρχει ισχυρή κυριότητα του προγράμματος, οι προσδοκίες αλλά και η σχεδίαση του προγράμματος πρέπει να είναι πιο συντηρητικές από την αρχή. Το προσωπικό του ΔΝΤ πρέπει να αντιτάσσεται από τους Ευρωπαίους εταίρους για πιο θετικές προβλέψεις.
- Για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης και ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας. Αυτά είναι τα σημεία που θα κάνουν τις μεταρρυθμίσεις «να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι περισσότερο κοινωνικά δίκαιες».
- Η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινήσει τις στάσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα ώστε να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. «Κλειδί είναι η διασφάλιση ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
- Βάρος πρέπει να δοθεί στην κοινωνική δικαιοσύνη του προγράμματος. Η έκθεση υποστηρίζει πως το πρόγραμμα δεν ήταν κοινωνικά δίκαιο, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού να το κάνει, εγείροντας ανησυχίες για την πολιτική βιωσιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν.
- Θα ήταν σωστό να υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία συνεργασίας του Ταμείου με νομισματικές ενώσεις (όπως το ευρώ) όταν χρειάζεται πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτό είναι ένα σημείο που έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις του ΔΝΤ, και τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει μια εκ των προτέρων συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών, για τις τεχνικές αναλύσεις (πολλές φορές οι θεσμοί καταλήγουν με διαφορετικά αποτελέσματα), σχεδιασμό και επικοινωνία του προγράμματος, μεταξύ άλλων. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι από τους τρεις θεσμούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θεωρούν ότι «υπάρχει χώρος βελτίωσης της συνεργασίας τους».