Τη δυνατότητα μιας «πολιτικής απόφασης» μέσα στο Σαββατοκύριακο για την καταβολή της έκτης δόσης στην Ελλάδα υποστήριξε ο Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos» που δημοσιεύεται με τον τίτλο: «Δουλεύουμε μέρα νύχτα για να βρούμε λύση στην κρίση».
Ο ευρωπαίος Επίτροπος εξηγεί ότι μόλις ολοκληρώθηκε η αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα στις 12 Οκτωβρίου και όπως τονίζει «η Επιτροπή τάχθηκε υπέρ την καταβολής του δανείου των 8 δισ., υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε».
«Σε πολιτικό επίπεδο, η απόφαση αρχής για την καταβολή μπορεί να ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Σε τεχνικό επίπεδο, η εργασία για την ολοκλήρωση του μνημονίου θα πάρει άλλη μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ενώ το ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει αρχές Νοεμβρίου», διευκρινίζει ο Όλι Ρεν.
Στο ερώτημα εάν ένα μεγάλο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, ο Ολι Ρεν υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου παραμένει ως βασικός στόχος, αναγνωρίζει όμως ότι νέοι παράμετροι έχουν επηρεάσει την κατάσταση.
«Μερικές παράμετροι άλλαξαν, αλλά αναζητούμε πάντοτε μια εθελοντική συμφωνία. Ο καθένας γνωρίζει ότι οι συνθήκες έχουν γίνει πιο σοβαρές από την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον περασμένο Ιούνιο – Ιούλιο», λέει χαρακτηριστικά.
«Κατ’ εμέ δεν υπάρχει αλλαγή δράσης, αλλά μόνο αλλαγή της κατάστασης. Από το Μάιο 2010 μέχρι το Μάϊο 2011, η Ελλάδα αποφασιστικά έθεσε σε λειτουργία ένα πρόγραμμα εξυγίανσης που της επέτρεψε να μειώσει το έλλειμμά της κατά 7% σε καθαρούς όρους», λέει.
Όμως όπως διευκρινίζει «η πρόθεσή της Ελλάδας εκτροχιάστηκε από τις δομικές μεταρρυθμίσεις, που είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθούν και ήδη από το Μάρτιο, είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους στην εφαρμογή του προγράμματος.
«Αυτοί οι κίνδυνοι βγήκαν αληθινοί με συνέπεια τη μείωση της αποδοτικότητας και την υποβάθμιση των προοπτικών. Η προσαρμογή έχει καταστεί πιο δύσκολη από ότι είχε προβλεφθεί», τόνισε ο Όλι Ρεν.
Σχετικά με την προετοιμασία της Συνόδου της Κυριακής, ο Όλι Ρεν αναφέρεται στα 5 σημαντικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις.
«Δουλεύουμε μέρα νύχτα για να βρούμε μια συνολική λύση στην κρίση χρέους.
Πρώτον, η Επιτροπή ολοκλήρωσε μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται στα πλαίσια του Γιουρογκρουπ θα πρέπει να την παραλάβουν για να καθορίσουν το νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα και το προσαρμοσμένο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο μέρος της απάντησης.
Δεύτερον, πρέπει επίσης να ενισχύσουμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο πρέπει να αντικαταστήσουμε το συντομότερο, από την επόμενη χρονιά, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που έχει το πλεονέκτημα ενός πραγματικού διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού, ο οποίος επιπλέον διαθέτει κεφάλαια.
Τρίτον, τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν μια συντονισμένη απάντηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τέταρτον, τα πιο ευάλωτα από αυτά πρέπει να ξαναδώσουν εχέγγυα της βούλησής τους να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Πέμπτον, πρέπει να ξεκινήσει η διαβούλευση για την αναδόμηση της ευρωζώνης, με συμφωνία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές κατευθύνσεις, για την διοίκηση της ευρωζώνης και την δημοσιονομική εποπτεία των κρατών», κατέληξε ο κ. Ρεν.