Σε τροχιά ανάκαμψης εισέρχεται η οικονομία της ευρωζώνης, με το ευρώ να επιστρέφει χθες, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, στην ισοτιμία του 1,3 με το δολάριο, αυξάνοντας άνω του 10% τα κέρδη του σε σχέση με τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου που ήταν λίγο κάτω από το 1,19.

Η αφορμή δόθηκε με τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε μεγάλη αύξηση τον Ιούλιο. Βασική αιτία της ενίσχυσης ήταν η εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος στη Γερμανία.

Ο αναλυτής Τζέιμς Φέργκιουσον τόνισε ότι «η γερμανική οικονομία είναι το ακριβώς αντίθετο από άλλες οικονομίες που βρίσκονται συνεχώς στα πρωτοσέλιδα, όπως της Ελλάδας που βρίσκεται στην άλλη άκρη, όμως αξίζει να θυμηθούμε τη βιομηχανία και την βιομηχανική παραγωγή της γενικά (της Γερμανίας) καθώς αυτό που είχαμε στην αρχή της ύφεσης ήταν μία ταχύτατη επιβράδυνση, μία πολύ πολύ γρήγορη επιβράδυνση».

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία της Γερμανίας υποχώρησε τον Ιούλιο για 13ο συνεχή μήνα και το ποσοστό της έπεσε στο 7,6% τον Ιούλιο.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εύθραυστο παραμένει το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, καθώς το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αμερικανικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν 76 δισ. δολάρια σε επιπρόσθετα κεφάλαια.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια που είναι η 8η σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, ανακοίνωνε ότι περικόπτει τρία ημερομίσθια από όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους με στόχο να περιορίσει το έλλειμμα των 19 δισ. δολαρίων που έχει η πολιτεία του.