Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 18 Οκτωβρίου 2010, η γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συµφωνούσαν ότι καµία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα χρεοκοπήσει πριν από το 2013. Ένα χρόνο µετά, συναντώνται σήµερα στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο των συνοµιλιών θα βρεθεί το ζήτηµα ενδεχόµενης πτώχευσης της Ελλάδας και η αντιµετώπιση των επιπτώσεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστηµα. «Τις επόµενες εβδοµάδες θα διαµορφωθεί το πλαίσιο της τελικής λύσης» εκτιµά κορυφαίος τραπεζίτης. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η λύση αυτή θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: «Πρώτον, στη θωράκιση της Ιταλίας και της Ισπανίας, δεύτερον, στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και, τρίτον, στο “κούρεµα” του ελληνικού χρέους».

Αν και η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις συνέπειες από μία χρεοκοπία της Ελλάδας, οι στενοί της συνεργάτες εισηγούνται επίμονα ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Από την άλλη πλευρά η Γαλλία ζητά να χρησιμοποιηθούν τα 440 δισεκατομμύρια του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών, δηλαδή των γαλλικών τραπεζών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Το Βερολίνο θεωρεί έσχατη λύση τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του EFSF. Η Γαλλία όμως φοβάται μήπως χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει σήμερα.

Όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής», με τη θέση της Γαλλίας συντάσσεται και το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί ότι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός θα πρέπει να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να προχωρήσει στην εξυγίανσή τους.