Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκε σε επίπεδο δίχως προηγούμενο πέρυσι, φθάνοντας να είναι υπερδιπλάσιο από τον οικονομικό πλούτο που παρήχθη στον κόσμο, υπογράμμισε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στα τέλη του 2015 σε 152 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 255% του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ, αναφέρει μια νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ.
«Τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι δαπανηρά, καθώς συχνά οδηγούν σε οικονομικές υφέσεις οι οποίες είναι βαθύτερες και πιο μακρόχρονες από τις φυσιολογικές υφέσεις» του οικονομικού κύκλου, εκτίμησε ο Βίτορ Γκάσπαρ, επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ.
Η αύξηση του χρέους καταγράφεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επωφελήθηκε από την περίοδο «φθηνού χρήματος» την οποία εισήγαγε η πολιτική χαλάρωσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Ταμείο. Στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρέους.
Εν μέσω της άτονης ανάπτυξης, το χρέος αυτό αποδεικνύεται σήμερα βαρύ μειονέκτημα για πολυάριθμες επιχειρήσεις, ιδίως στην Κίνα. «Το υπερβολικό δημόσιο χρέος συνιστά μια σημαντική τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη κι έναν κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», προειδοποίησε ο Γκάσπαρ.
Αλλά και οι κυβερνήσεις είδαν το δημόσιο χρέος να διογκώνεται και πλήττονται επίσης από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία τις εμποδίζει να μειώσουν το βάρος, υπογράμμισε το ΔΝΤ.
Το χρέος της Ιαπωνίας αναμένεται να ανέλθει στο 250% του ΑΕΠ φέτος, αυτό της Ελλάδας το 183,4% και αυτό της Γαλλίας αναμένεται να αγγίξει το 100%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.