Με την ενδιαφέρουσα προέλευση των ονομάτων 17 πασίγνωστων εταιρειών αποφάσισε να ασχοληθεί το Business Insider.
Χάρη στην επιτυχία τους, τα ονόματα των παρακάτω εταιρείες είναι εξαιρετικά οικεία κι όμως οι περισσότεροι αγνοούν την πρόλευσή τους και τι σημαίνουν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, LEGO είναι συνδυασμός δύο δανέζικων λέξεων που μπορούν να μεταφραστούν ως «καλό παιχνίδι».
Διαβάστε την ιστορία πίσω από τα «βαφτίσια» 17 μεγάλων εταιρειών…
IKEA: Ο ιδρυτής Ingvar Kamprad, σχημάτισε την ονομασία της εταιρείας, από τα αρχικά του, προσθέτοντας τα αρχικά της φάρμας και του χωριού, Elmtaryd και Agunnaryd, όπου μεγάλωσε.
Lego: Προέρχεται από τις λέξεις «leg got» που στη δανέζικη γλώσσα σημαίνει «καλό παιχνίδι».
Oracle: Προέκυψε από τον κωδικό ενός πρότζεκτ των συνιδρυτών Larry Ellison και Bob Oats για λογαριασμό της CIA. Ήταν μια βάση δεδομένων που υποτίθεται ότι θα έδινε απαντήσεις σε κάθε ερώτηση.
Pepsi: Πήρε το όνομά της από τη λέξη «dyspepsia» (δυσπεψία), από την πίστη του δημιουργού του ότι θα βοηθούσε στην πέψη.
WD-40: Το αντισκωριακό σπρέι δημιουργήθηκε μετά από 39 αποτυχίες στο εργαστήριο. Το προϊόν τελειοποιήθηκε κατά την 40η προσπάθεια.
Reebok: Προέρχεται από τη λέξη «rhebok» που είναι το είδος μιας αντιλόπης στα Αφρικάανς (μια δυτική γερμανική γλώσσα, συγγενής με τα ολλανδικά που απαντάται κυρίως στη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια). Στόχος να παραπέμψει σε ένα συνδυασμό ταχύτητας και χάρης.
Skype: Προέκυψε από τη σύντμηση του αρχικού ονόματος «Sky peer to peer» (peer to peer είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα), σε Skyper. Τελικά το «r» επαλείφθηκε και προέκυψε το σημερινό όνομα.
Sony: Από τη λατινική λέξη «sonus» που σημαίνει ήχος και από την έκφραση «sony boy» που στην καθομιλουμένη του ΄50 στην Ιαπωνία σήμαινε «έξυπνος, ευπαρουσίαστος νεαρός».
Virgin: «Είμαστε τελείως παρθένοι (στα Αγγλικά «virgin») στις επιχειρήσεις», φέρεται ότι είπε ένας από τους συναδέλφους του Richard Branson κι από κει προέκυψε το όνομα.
Yahoo: Ακρωνύμιο από τη φράση «Yet Another Hierachical Officious Oracle» («άλλο ένα ιεραρχικό αυταρχικό μαντείο») αλλά κι ένα φανταστικό είδος που περιγράφεται σαν αγενές, θορυβώδες και βίαιο και το οποίο αναφέρεται στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ».
Spotify: Όταν οι συνιδρυτές Daniel Ek και Martin Lorentzon σκέφτονταν ονόματα, ο πρώτος νόμιζε πως άκουσε τη λέξη «Spotify» κατά τη διάρκεια του brainstorming. Τώρα λένε πως προέρχεται από τις λέξεις spot και identify.
Starbucks: Η εταιρεία μεγαθήριο στο χώρο του καφέ, πήρε το όνομά της από το όνομα του υποπλοίαρχου στην κλασική νουβέλα του Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ».
Amazon: Η ονομασία ήταν εμπνευσμένη από τον Αμαζόνιο που είναι ο μεγαλύτερος ποταμός, καθώς ο Τζεφ Μπέζος ήθελε ένα όνομα που θα άρχιζε από «Α» ώστε να εμφανίζεται κοντά στην κορυφή μια αλφαβητικής λίστας.
Blackberry: Η ιδέα του ονόματος προέκυψε το 1999 επειδή τα πλήκτρα της συσκευής έμοιαζαν με βατόμουρα.
Canon: Αρχικά το όνομα που επέλεξαν ήταν το «Kwanon» από μια βουδιστική θεότητα, αλλά το άλλαξαν σε Canon το 1935 ώστε να είναι πιο ελκυστικό στο παγκόσμιο κοινό.
Google: Πήρε το όνομά του από το μαθηματικό όρο «googol» που αντιστοιχεί σε μία μονάδα ακολουθούμενη από 100 μηδενικά.
Haagen Dazs: Επιλέχθηκε από τους δημιουργούς του για να ακούγεται ως δανέζικο όνομα και να δίνει μία «αύρα της παλιάς παγκόσμιας παράδοσης και χειροτεχνίας», αλλά δεν σημαίνει τίποτα στη συγκεκριμένη γλώσσα.