Την ώρα που ανοίγει η αυλαία της 81ης ΔΕΘ, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που παραμένει σε ύφεση. Ακόμη κι αν η μείωση του ΑΕΠ περιοριστεί φέτος στο 0,3%, η ελληνική οικονομία στο τέλος του 2016 θα έχει χάσει σωρευτικά 64,2 δισ. ευρώ από το 2009, ενώ το χρέος θα είναι – σε απόλυτους αριθμούς – κατά 50% μεγαλύτερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2009.
*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Για να επιστρέψει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και για να ανακτηθεί το βιοτικό επίπεδο που χάθηκε στα χρόνια των μνημονίων, απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό θα συμπεριλαμβάνει κίνητρα για τη δραστηριοποίηση όχι μόνο ξένων επενδυτών, αλλά και των εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων. Η προσπάθεια αυτή περνά, βεβαίως, μέσα από τη δραστική βελτίωση του φορολογικού συστήματος και την προώθηση γενναίων μέτρων και μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων, απαιτούνται μέτρα όπως: μείωση φορολογικών συντελεστών, συρρίκνωση του κράτους και αύξηση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέτρα για τη στήριξη των εξαγωγών, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, υλοποίηση μεγάλων projects για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου της Αττικής, η επέκταση της Αττικής Οδού και του ΜΕΤΡΟ, η κατασκευή αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης κ.ά. Εξίσου απαραίτητη είναι η σταθεροποίηση και η ανάκτηση του ρόλου του τραπεζικού συστήματος, ως πυλώνα στήριξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.
Η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να βγει από το τέλμα με γενναίες πολιτικές και πάνω από όλα με υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θα λειτουργούν αποτελεσματικά και με συνέπεια, πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες και κομματικές στρατηγικές. Τώρα είναι η ώρα για σύνεση, συναίνεση και συνεργασία.
*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για του ΕΒΕΑ