Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παλεύουν να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν τη δύναμη του ταμείου διάσωσης καθώς υπουργοί οικονομικών από ολόκληρο τον κόσμο, υπό το φόβο μιας κατάρρευσης των αγορών, ενέτειναν τις πιέσεις προς τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να δράσουν, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal

Όπως επισημαίνει το άρθρο, κατά τις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, το σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες χώρες πίεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν το ταμείο διάσωσης ύψους 440 δισ. ευρώ καθώς οι δανειακές απαιτήσεις από το ταμείο ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι, όμως, καθόλου ξεκάθαρο ότι μπορούν να επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση για να δράσουν» γράφει η εφημερίδα. Η αποχώρηση του Ζαν Κλωντ Τρισέ από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιπλέκει περαιτέρω τις διαδικασίες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι στάση θα κρατήσει ο επερχόμενος πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Όλο και περισσότερες εφημερίδες, απόψεις και αναλύσεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι πλέον οικονομικό, αλλά πολιτικό. Και με την κατακραυγή και τη δοκιμασία που γνωρίζουν οι ηγέτες των μεγάλων χωρών (εκλογική ήττα του κόμματος της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές, καταποντισμός του κόμματος Σαρκοζί στη γαλλική γερουσία) είναι αμφίβολο κατά πόσον θα καταφέρουν να υπερκεράσουν το σκόπελο του πολιτικού κόστους μιας τόσο σοβαρής απόφασης.

Πηγή: 24h.gr