Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωσης αναπόφευκτα φέρνει απόνερα στα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.
Η χώρα μας, αναλογικά με το ΑΕΠ της, διαθέτει την πέμπτη υψηλότερη έκθεση στην οικονομία της Μ. Βρετανίας. Ενδεικτικά, το 1,7% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία, ενώ το 0,3% των μετοχών που διαπραγματεύονται στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά «χέρια».
Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η τραπεζική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία αριθμεί στο 24% του ελληνικού ΑΕΠ, μέσω των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις Βρετανικές και πλήττονται από το Brexit μεσοπρόθεσμα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Ταυτόχρονα πολλοί Έλληνες έχουν μεταφέρει μεγάλα ή μικρότερα χρηματικά ποσά στη Μεγάλη Βρετανία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και μέχρι την επιβολή των capital controls.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς η μη ενεργοποίηση του άρθρου 50 άμεσα ξεκινάει ένας νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Βρετανία και σε τι μπορεί να μείνει συνδεδεμένη με ειδικά καθεστώτα.
Πάντως οι τράπεζες στη Βρετανία θα λειτουργήσουν κανονικά την Παρασκευή, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές μετά την ιστορική ψήφο των βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Τραπεζών.
«Οι πελάτες θα πρέπει να μείνουν ήσυχοι ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες θα συνεχιστούν κανονικά», δήλωσε ο Anthony Browne.
Πρόσθεσε ότι ο κόσμος θα μπορεί να βγάζει χρήματα από τα ΑΤΜ και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 250 δισεκατομμύρια στερλίνες για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τη λειτουργία των αγορών ώστε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές, μετά τη νίκη του Brexit.
Η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, τη στιγμή που η βρετανική λίρα καταρρέει μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για να εγγυηθεί τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Βρετανίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη εργαστεί εκτενώς καταρτίζοντας εφεδρικά μέτρα.