Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεχίζεται από χθες η μάχη της κυβέρνησης με την τρόικα για το έλλειμμα τις αποκλίσεις από τους στόχους του μνημονίου και την πιθανότητα να απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για την δημοσιονομική προσαρμογή του 2011 και του 2012.
Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα επιχειρεί από χθες» -με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου οικονομικών- να οριστικοποιήσει τα μεγέθη για τον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά και να καταρτίσει τους πίνακες του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2012.
Το προσχέδιο αυτό θα εξεταστεί στη συνέχεια, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα επανέλθουν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έγκρισης της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «αγκάθι» στον τρέχοντα προϋπολογισμό είναι η υπέρβαση που έχει παρουσιαστεί στο σκέλος των εσόδων (1,1 δισ. ευρώ)- και κατά δευτερεύοντα λόγο η υπέρβαση στις δαπάνες (600 εκατ. ευρω) – και η απόκλιση στο ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σύγκριση με τους στόχους του μνημονίου (λόγω και της βαθύτερης ύφεσης).
Στο θέμα του ελλείμματος, οι ελεγκτές αποδέχονται την αναθεώρηση του αρχικού στόχου για έλλειμμα φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ λόγω της «βαθύτερης» ύφεσης της οικονομίας, διαφωνούν όμως στην μέτρηση. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών κάνει νέα εκτίμηση για έλλειμμα της τάξεως του 8,1%-8,2% του ΑΕΠ φέτος, η τρόικα το υπολογίζει στο 8,6%-8,7% του ΑΕΠ, κάνοντας προβολή στην πρόβλεψη για την «μαύρη τρύπα» μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Οι δανειστές μας υπολογίζουν τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στα 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο 600 εκατ. μπορούν να καλυφθούν από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και έτσι ζητούν νέα μέτρα, ύψους 1,7 δισ., για να κλείσει η τρύπα.
Σημειώνεται ότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, το Έλλειμμα του 2012 θα πρέπει να περιοριστεί στο 6,5% από 7,6% το 2011 ή στα 14,9 δισ. ευρώ από τα 17 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή η μικρή φαινομενικά προσαρμογή των 2,1 δισ. ευρώ απαιτεί μέτρα ύψους 7,029 δισ. ευρώ όπως αυτά περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο.
Αυτό που μένει αν διευκρινιστεί είναι το εάν η δημοσιονομική απόκλιση, φέτος θα καλυφθεί με νέα μέτρα ή με επίσπευση των μέτρων που έχουν προγραμματιστεί για το 2012.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους η φετινή διαφορά θα είναι τουλάχιστον μία μονάδα του ΑΕΠ ήτοι περίπου 2,2 δισ. ευρώ κι αυτή η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί το 2012.