Οι βουλευτές του συντηρητικού συνασπισμού CDU/CSU, του μεγαλύτερου εταίρου της γερμανικής κυβέρνησης, αναμένεται να στηρίξουν τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Ο Γκίντερ Κριχμπάουμ, επικεφαλής του CDU στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής δήλωσε στην εφημερίδα ότι αναμένει πως ο συνασπισμός CDU/CSU θα υποστηρίξει δυνατά τη συμφωνία, παρά τις «κάποιες διαφωνίες και συζητήσεις». «Αυτή (η συμφωνία) είναι μία επιτυχία για όλους, περιλαμβανομένου του (γερμανού υπουργού Οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», σημείωσε ο Κριχμπάουμ.
Διαφωνία εκφράζει ο σκληρός πυρήνας των σκεπτικιστών, αναφέρει το δημοσίευμα. Ο επικεφαλής των διαφωνούντων, Κρίστιαν φον Στέτεν, ένας από τους 63 βουλευτές του συνασπισμού CDU/CSU που ψήφισαν πέρυσι κατά της συμφωνίας για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup ως «τρικ». «Έως τώρα έχουμε επιβαρύνει τα παιδιά μας με τη βοήθεια στην Ελλάδα. Τώρα, θα δοθούν νέα δάνεια και οι ακάλυπτες επιταγές θα μεταφερθούν στα εγγόνια μας», δήλωσε ο φον Στέτεν. Ένας άλλος από τους διαφωνούντες πέρυσι, ωστόσο, ο Ντέτλεφ Ζάιφ, δήλωσε ότι στηρίζει το τελευταίο πακέτο, κυρίως λόγω της προόδου που υπήρξε από την Αθήνα μετά το καλοκαίρι του 2015 στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Η ατμόσφαιρά είναι πολύ διαφορετική τώρα», τόνισε.
Ο Σόιμπλε βγήκε από τη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με αρκετά «πυρομαχικά» για να αντιμετωπίσει τους εγχώριους επικριτές του, κυρίως τους σκεπτικιστές της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας, τουλάχιστον για τους επόμενους λίγους μήνες, αναφέρει το δημοσίευμα. «Με τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες πέτυχε δύο σημαντικούς στόχους – τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αναβολή της απόφασης για μεγάλη ελάφρυνση του (ελληνικού) χρέους έως το 2018. Για τον συντηρητικό συνασπισμό CDU/CSU, αυτά έχουν τη μεγαλύτερη σημασία».
Ο Σόιμπλε «έκανε επίσης σημαντικές παραχωρήσεις. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πάρα πολύ στην ατζέντα» και υπάρχει τώρα η δυνατότητα χαλάρωσης του πολύ αυστηρού στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από την Ελλάδα, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα είναι περιορισμένες, ώστε να μπορέσει ο Σόιμπλε να παρακάμψει την υποχρέωση έγκρισης από τη γερμανική Βουλή (σ.σ.: μεγάλες αλλαγές του προγράμματος πρέπει να εγκρίνονται από την ολομέλεια της Βουλής) και να αποφύγει έτσι τον κίνδυνο μίας νέας εξέγερσης των σκεπτικιστών. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, μετά τη συμφωνία, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που είναι το σωστό σε μία δύσκολη κατάσταση».
Τα πράγματα, όμως, αναφέρει το δημοσίευμα, μπορεί να γίνουν αρκετά δυσκολότερα το φθινόπωρο, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να αποφασίσει, αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο κ. Σόιμπλε επιμένει πάντα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο επιμένει ότι πρώτα πρέπει να δεσμευθεί η Ευρωζώνη να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσει στο περίγραμμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι σκεπτικιστές, αναφέρει το δημοσίευμα, στηρίζονται από την εφημερίδα Bild, η οποία έκανε το ακόλουθο σχόλιο χθες στην ηλεκτρονική έκδοσή της: «Αντίο στα δισεκατομμύριά σας. Θα τα δείτε ξανά ίσως μόνο το 2080 – και αν».
Η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει μία ακόμη σημαντική εξέγερση στη Βουλή. Η κυβέρνηση θα κέρδιζε μία ψηφοφορία για την Ελλάδα με τη στήριξη του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, όπως πέρυσι, αλλά αυτό θα έπληττε περαιτέρω την ήδη τρωθείσα φήμη της ως άτρωτης, αναφέρει το δημοσίευμα.